Gazdaság

2014.01.04. 08:50

Nem fizettek tagi kölcsönt, ezért más viszi a szemetet

A katasztrófavédelem kijelölése értelmében januártól Muronyban és Biharugrán a békési önkormányzat cége, a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. viszi a hulladékot, miután a két község addig nem fizetett tagi kölcsönt a korábbi közszolgáltatónak, a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nek.

BEOL

A kiadásainak és kintlévőségeinek megemelkedése miatt nehéz helyzetbe került a több mint hatvan önkormányzat tulajdonában lévő Békés-Manifest. A gazdasági társaság ezért tagi kölcsönt kért attól a negyven településtől, melyekről viszi a szemetet. A közgyűlése pedig december 20-án úgy határozott, hogy csak ott folytatódik a közszolgáltatás, ahol nyújtanak is támogatást.

Akkor még több település nem szolgált információval arról, fizet-e, illetve néhány szólt, hogy nem tud. Erre a Békés-Manifest alvállalkozói elmondták, ahol a Békési Hulladékgyűjtő Kft. vitte a szemetet, ott januárban megszűnik a közszolgáltatás, ahol pedig a Tappe Csoport, ott februárban, ha az érintett önkormányzatok nem segítenek. Végül a települések többsége úgy határozott, hogy utal.

Kivéve Muronyt és Biharugrát. A két község december 21-én jelezte, hogy a kötelező feladatként ellátandó közszolgáltatás nem megoldott. Ezért volt szükség a katasztrófavédelem intézkedésére, mely a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.-t jelölte ki. Januártól a békési cég viszi a lakossági hulladékot Muronyból és Biharugráról, az úgynevezett ideiglenes ellátás egészen az újabb közszolgáltatói szerződés megkötéséig, legfeljebb szeptember 30-áig szól.

Muronyban pénteken már a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. vitte el a lakossági hulladékot. A településen élők lapunknak elmondták, legfontosabbnak azt tartják, hogy a szemétszállítás folyamatosan működjön, s hogy a szolgáltatás a lehető legkedvezőbb áron legyen elérhető.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Képünk illusztráció
[/caption]
– Csak szőrmentén hallottam, hogy változik a szolgáltató. Kisnyugdíjas vagyok. Úgy érzem, számunkra az a legfontosabb, hogy ne kelljen túl sokat fizetni a hulladékszállításért – ecsetelte Szabó Sándor.

Hasonló véleményen volt a Békéscsabán portásként dolgozó Gyaraki Gábor is.

– A szolgáltatás nem olcsó. Nem azt tartom elsődlegesnek, hogy melyik cég viszi el a hulladékot, hanem, hogy mennyiért.

Fekete Ferenc polgármester elmondta, hogy pénteken már valóban a kijelölt Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. vitte el a lakossági hulladékot a településről, igaz, az már külön érdekesség, hogy a vállalkozók esetén viszont a korábban szolgáltató cég tette meg ugyanezt.

– Önkormányzatunk teljes mértékben egyetért a kormány rezsicsökkentésével. Nem engedjük, hogy a lakosság terhei növekedjenek – hangsúlyozta a polgármester, aki kitért arra, hogy a tagi kölcsön finanszírozásának viszont nem lett volna más módja, hiszen a csaknem hatmillió forintos teher túl sok a település számára.

Fekete Ferenc és dr. Baji Mihály jegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy 2023. június 30-áig érvényes szerződésük van a Békés-Manifesttel.

– A megállapodás szerint – még ha azt fel is mondanák, akkor is – féléves felmondási idő szerepel a dokumentumban, vagyis, hat hónapon keresztül a szolgáltatást még biztosítani kellene a cégnek – tették hozzá.

A muronyi képviselő-testület még decemberben úgy döntött, nem támogatja az említett tagi kölcsön nyújtását, mivel a javaslatban nem szerepelt, hogy azt mikor kaphatják vissza, ahogy a pénzügyi kimutatásokat is hiányosnak tartották. – A lakosság érdekeit szem előtt tartva, megnyugtató módon rendezzük a kérdést – fogalmaztak.

2013-ra 692 ezer forint, 2014-ben pedig előreláthatólag 280 ezer forint tagi kölcsönt kellene nyújtania a Békés-Manifest számára Biharugrának. Vígh Ilona polgármester elmondta, hogy csütörtök este tartott rendkívüli ülést a képviselő-testület, és úgy döntött, hogy igyekeznek kigazdálkodni valahogy a kért összeget.

– Derült égből villámcsapásként érkezett a megkeresés a tagi kölcsönről – emelte ki Vígh Ilona. Mint mondta, 2013-ig az önkormányzat fizette a lakosok helyett is a szemétszállítást, de a megnövekedett terhek, forráselvonások miatt tavaly már a helyieknek kellett ezt állniuk. Elmondta, hogy tavaly, 2012-höz képest, 40 millió forinttal kevesebb állami támogatás érkezett a községbe. Úgy véli, hogy mindezek nehéz helyzetbe sodorták Biharugrát.

– A községben, más településekhez viszonyítva, a fizetési morál jónak mondható – magyarázta a polgármester. Hozzátette, hogy a lakosság és az önkormányzat is elégedett a Békés-Manifesttel, ezért nem szeretnének közszolgáltatót váltani. Mindent megtesznek azért, hogy megegyezzenek, ha az a tagi kölcsön nyújtásán is múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!