ásatás

2020.10.20. 17:40

Háromezer éves bronz cintányért találtak Kínában

A hangszer felszíne részben korrodálódott, de a formáját megtartotta.

Forrás: Shutterstock

A Sang-dinasztia korából származó, háromezer éves, nagy méretű, bronzból készült cintányért találtak egy Hunan tartományban folyó építkezésen – közölték a helyi kínai kulturális hatóságok hétfőn.

Az ősi ütőshangszerre, amelynek átmérője 52 centiméter, súlya pedig 33 kilogramm, Miluóban, egy építkezés területén bukkantak rá október 8-án. A hangszer felszíne részben korrodálódott, de a formáját megtartotta.

„A cintányér jó állapotban került elő, állatábrázolásokkal díszítették a korongot, a fogantyúja körül pedig dekoratív felhők és villámok láthatók” – mondta el a Hunani Múzeum szakértője.

A régészek szerint a cintányért rituálékon használták, amikor a természet isteneihez fordultak a Sang-dinasztia kései szakaszában.

Miluo a Miluo folyó mellett fekszik. Bánatában ebbe a folyóba ölte magát a híres költő, a Csu fejedelemség főhivatalnoka, Csü Jüan (Kr.e. 343-278), akit megrágalmaztak és száműztek a fejedelemségből.

A cintányért szakértők restaurálják majd, és további ásatásokat is kezdenek a helyszínen az esetleg még ott rejtőző kulturális emlékek felkutatására.

A Sárga-folyó középső és alsó szakaszán terült el az i. e. 17. század vége és az i. e. 11. század dereka között a sangok állama, amely nem volt egységes királyság. A Sang-dinasztia idején kezdődött Kínában a bronzkor, és az írás első emlékei is ekkor jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!