Pribojszki Zsófia: zene, tánc és szerelem a boldogság alapja

Pribojszki Zsófia szülővárosában, a Munkácsy Mihály múzeumban mutathatta be munkásságát. Legközelebb jövő tavasszal nyílik kiállítása, akkor a franciaországi Marseille-ben.

— Említette, hogy óvatosan tegyem fel a kérdéseket, mert a művészek igencsak érzékenyek. Ezt eddig közhelynek tartottam, de ezek szerint valóban igaz.
— A festőművészek sérülékenyek, lelküket feszítik ki a vászonra, egy nyitott könyvvé válnak a szemlélő előtt. Az alkotások a legbensőbb gondolatból indulnak, egy képzelet, egy fantázia vagy épp’ egy tudatos üzenet ott válik valósággá.

— Zene, tánc, szerelem — ezt volt a kiállításának címe is, illetve az összes képén felfedezhetők e motívumok, a színek pedig valósággal sugároznak. A boldogsághoz ezek képezik az alapot?
— A zene az élet legvarázslatosabb színtere. Érzelmeket, indulatokat kelt. Inspirál, a lélekben kutakodik, melynek vannak olyan részei, ahová csak a zene világíthat be. A tánc az öröm és a szépség találkozása, ilyenkor az ember önfeledt, szabad, önmagával azonos. A szerelem egy összetett érzés. E három érzést keressük, hogy kitöltse az életünk.

— Beleéléssel beszél a festményekről, nem tudom elképzelni, hogy nem szakad meg a szíve, amikor megválik egy-két remekétől.
— Az összes mű szívvel-lélekkel készül, szeretettel alkotom őket, így az elszakadás is nehéz. Úgy érzem olykor, hogy kiszakítanak egy szeletet a létemből, elvisznek egy darabot a szívemből. Élő lénynek tekintem a megalkotott képeimet, ha külföldre megyek, a műteremben maradtaknak levelet írok, megbeszélem a sikerünket.

Az összes mű spirituális erőt hordoz és pozitív energiával töltött. A megalkotott képek önálló életet élnek, én csak a kísérő vagyok. Ők visznek szerte a világban, az elismerések pedig az alkotásnak szólnak.

— A mai, kortárs művészeknek mi számít elismerésnek: hogy mennyire forognak a piacon az alkotások, vagy a szakmai meghívások és az ottani dicsérő szavak?
— Jövőbe tekintő, múltat idéző szakma a festészet. Olyan szellemi tevékenység, amely az alkotó által kitalált módon, eszközökön keresztül üzenetet közvetít. A művészet nem ott kezdődik, hogy mennyire keresettek a képek. Több olyan festőművész volt a történelemben, akik életük során egyetlen képet nem adtak el, ma pedig világszerte ismertek.

Természetesen fontos az elismerés, hiszen a festő magányosan alkot, reakció csak akkor érkezik, ha a nyilvánosság elé lép, ott mérheti le sikerét. Ilyenek a nemzetközi meghívások, ahol a felkészültségem mérem és tapasztalatot szerzek arról, hol tart a kortárs képzőművészet.

— A szakmai vélemények szerint törekvése hasonló, amit a XX. század festészete magának vall, ellenben nem szegődik kizárólag egyik nyomába sem ― ez a mondat miként értelmezhető laikusként? 
— A vélemény igaz: nagy-nagy tisztelettel gondolok a XX. századi festőművészekre, merítek is belőlük, de én Pribojszki Zsófia vagyok, a magam által kikövezett úton szeretnék végigmenni. Hatottak rám ugyan, de úgy gondolom, hogy az alkotás mindig egyedi, ahol szakmailag és formailag is magamat adom, a munkáim a stílusomon keresztül fel is ismerhetők. 

— Igaz, a békéscsabai tárlata véget ért, két festményét — a Tánc és gitár kompozíció, illetve a Műterem csellóval — a Munkácsy Mihály múzeumban hagyta. A zene és a tánc így örökre szülővárosában maradt, no de mi lesz a szerelemmel?
— A boldogság két fontos eleme valóban itt lesz. A szerelemmel pedig a látogatóknak kell megtöltenie a termet.

Pribojszki Zsófia nemcsak fest, verseket is ír

Pribojszki Zsófia a megyeszékhelyen született, de ma már a fővárosban él. A nemzetközi, külföldön rendezett neves tárlatokra is rendszeresen kap meghívást, de hatalmas örömmel töltötte el, amikor a békéscsabai intézmény hívta. A festőművész elmondta, hogy még gyermekként látogatott el először a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba, akkor még egészen más szemmel tekintett az egészre, mint amikor ’88-ban kiállítóként tért vissza.

Pribojszki Zsófia nemcsak a festészetben emelkedik ki, remek verseket is ír, tervei között szerepel, hogy egyszer ezek egy kötetben is helyet kapnak. Úgy véli, a költészet és a festészet más szellemiséget követel. Önálló művészi eszközeivel dönti el, hogy ötleteit, gondolatait miként, ecsettel vagy tollal érzékelteti.

Elismerés
Böjte Csaba kapta a Makovecz Imre-díjat
tiszteletet! / 5 órája
Kocsis Máté: szükségesek a fegyelmi változtatások
A parlamentben szerdán történtek világossá tették: szükség van az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály módosítására.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS Drága Férj és Édesapa! Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél. Szívünkben itt él emléked örökké! Fájó szívvel emlékezünk GEISZT JÓZSEF FERENC halálának 1. évfordulójára. Szerető felesége Etelka, 4 fia, 4 menye 12 unokája és a 4 dédike.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Felegyi Jánosné szül. Tuska Mária békéscsabai lakos 2019. november 14-én, 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. november 22-én 9.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek.” (Juhász Gyula) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy vitéz Bánfi Antal zongoraművész 2019. november 13-án, életének 75. évében, váratlanul elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. november 21-én, csütörtökön, 13 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egész életen át dolgozva éltél, Most bánatot ránk hagyva, váratlanul elmentél. Örök álom zárta le két szemed, Megpihenni tért két dolgos kezed." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Asztalos Ferenc gyulai lakos 70 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 21-én 14 órakor lesz a gyulai Szentháromság temetőben. A gyászoló család
Dr. Szikszai István volt jaminai házi orvos családja szeretettel tájékoztatja Mindazokat akik ismerték és szerették, hogy a Róla elnevezett táblánál (Bcs, Kolozsvári u 24) megemlékezést tartunk 2019. november 22-én 11 órakor.
Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér. Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sipiczki Pálné szül.: Csuvarszki Katalin a Békés megyei Üdítőipari Vállalat nyugdíjasa békéscsabai lakos 2019. november 10-én 85 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. november 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Stefkovich Kamillné szül.:Krajcsovics Mária a Csaba Étterem volt Főszakácsa békéscsabai lakos 86 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 12 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton köszönjük mindazoknak, akik Bencsik Andrásné szül. Szpisják Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Bereczky Zsolt békéscsabai lakos 2019. november 6-án elhunyt. Utolsó útjára 2019. november 18-án 14 órai kezdettel kerül sor a Ligeti temetőben. Várunk mindenkit, aki még egy végső búcsút szeretne Tőle venni. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Illich József gyulai lakos 2019. november 11-én, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 19-én 14 órakor lesz a gyulai Sarkadi úti(Nagyromán) Ortodox temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szabó Mihály békéscsabai lakos 2019. november 12-én, 78 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 13 órakor lesz a dobozi köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bencsik Andrásné szül. Szpisják Ilona békéscsabai lakos 94 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
"Csak Istennél csendesül el lelkem, Tőle kapok segítséget." (Zsolt. 62,2.) GYÁSZHÍR Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Szpisják Pálné szül. Szász Margit kétsopronyi lakos 2019. november 11-én, 73 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk hamvait tartalmazó urnáját 2019. november 15-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára katolikus szertartás szerint a kondorosi temető ravatalozójából. Legyen csendes pihenése!
„Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács Gáspárné békéscsabai lakos 101. életévében csendesen megpihent. Temetése 2019. november 18-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Maróti Ilona Julianna szegedi, volt békéscsabai lakos életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 14 órakor lesz a köröstarcsai református temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Árendás Béláné szül. Györki Magdolna békéscsabai lakos 2019. november 8-án, 66. esztendejében családja körében örökre elaludt. Hamvasztás utáni búcsúztatását 2019. november 16-án 9 órakor a békéscsabai Vasúti temetőben tartjuk. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le! Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kiss Péter Gyula, Rákóczi F. u. 8. szám alatti lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án 11 órakor lesz a gyulai Szentháromság temetőben. A gyászoló család
,,Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Makra Gáborné szül. Baji Sára kamuti, volt békési lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 13-án 10 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Varga János László békéscsabai lakos 2019. november 4-én, 50 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 15-én 14 órakor lesz a Körösök Völgye Látogatóközpontban (Békéscsaba Széchenyi Liget). Ezúton köszönjük mindazoknak, akik jelenlétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
fegyelmi vétség / 6 órája
Megbüntették Kenderesi Tamást
történelem / 6 órája
Horthy Miklós az antant embere volt? (videó)
tűzeset / 6 órája
Kigyulladt egy traktor Vésztőn
biztonság / 7 órája
Magyarország növeli katonáinak számát a NATO misszióiban
egy az épület / 8 órája
Áder János: a tudomány ma is közös építmény
igazi rajongó / 8 órája
Sérülése ellenére végignézte volna a Dallast egy idős nő