Hallgassa élőben!

Fiai emlékeznek a békéscsabai bábművészre

Lenkefi Konrádra, a Napsugár Bábszínház egykori vezetőjére emlékeztek egykori munkatársai, rokonai, tanítványai és a jelenlegi társulat tagjai pénteken, a Penza lakótelep 1. szám alatti tízemeletes tövében található emléktáblánál. Azon a helyen, ahol a Békéscsabai Napsugár Bábegyüttes alapítója, nemzetközi hírű bábművész élt és alkotott. Rendhagyó cikkünkben fiai idézik fel alakját olvasóinknak.

Talán 10 lehettem, amikor Apuval sétáltunk, illetve ő a Balassiba ment, én meg mentem vele. A Hunyadi téren jártunk, beszélgettünk: – Látod azt ott? – mutatott a tér sarkán található magtárra. – Na, abból bábszínház lesz!

Sajnos, az önálló bábszínház az ő életében nem valósult meg. Igazából nem is akart hivatásossá válni, hiszen tudta jól, hogy csak tagozatként lett volna lehetséges, és azt is tudta, hogy az nagyon sok nehézséggel járt volna. Másra hagyta…

Rendkívül kiemelkedő tehetsége és kitartása azonban professzionális elismeréseket hozott számára, hiszen olyan szakmabéliek ismerték el munkáját, akik már hivatásosként dolgoztak. Sokszor néztem, amikor a kollégákkal beszélgetett vagy interjút adott valamilyen tévének. És csodáltam azt a fantasztikus magabiztosságot és szeretetet, amit az emberek felé sugárzott.

Sokan ismerték, ismerik még a mai napig is, és könnyen emlékeznek vissza ősz hajára, vékony testalkatára, ahogy kerekezik Camping biciklijével a Bartókon Jamina felé.

Amikor visszaemlékezek rá, eszembe jutnak a bábfesztiválok, ahol mindig jól éreztem magam, és nagyon szerettem, hogy olyan előadásra mehetek be, amilyenre csak akarok, a szüleim nem fogják a kezem, hiszen nem érnek rá, Ők szervezik. Persze, az emlékek sorában ott van a sok biciklitúra Póstelekre, vagy a Bandikafához, ahol nemegyszer megesett, hogy a bringámmal csalánosba hajtottam, és csak Apu lélekjelenlétén múlott, hogy hazaértünk, mert én ott sírtam volna estig. Vagy emlékszem a francia vagy a spanyol turnékra. Az egyiken betörték a buszunk ablakát, és Ő éjszaka őrséget szervezett, hogy ne vigyenek el még több dolgot a buszból.

Fotó: Imre György

Sajnos, emlékszem a temetése napjára is. A tizennyolcadik születésnapomon temették. A mai napig is gondolkodom azon, mit üzenhetett ezzel. Talán csak a Sors.

De mindezek mellett közben tudom, hogy valahol a másvilágról lát minket, és nagyon boldog, hogy azt, amit Ő elindított, most valaki egy társulattal tovább viszi, és talán érzi, hogy szeretettel tesszük ezt.
Sosem gondolkodtam azon, hogy mit fogok majd adni Apunak 80. születésnapján, de talán az is elég ajándék, hogy még emlékszem rá, a vonásaira, a gesztusaira és a vicces mondataira.
Boldog szülinapot, Apu!
Lenkefi Zoltán

Az én apukám ma lenne 80 éves. Én mindig azt hittem, hogy örökké fog élni, és ebben a hitemben senki sem tud megingatni. Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék rá.

Szobám falán ott függ a ma már klasszikusnak nevezhető fotó, kezében a maga készítette Micimackó bábbal. Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy bábszínházban nőttek fel, de nekem ez teljesen természetes dolog volt. Amikor megszülettem, az édesapám vezette bábszínház már nem csak itthon, de külföldön is sikeresnek számított. Sikereik elvitték őket távoli országokba, ahová persze engem nem vittek magukkal, mert nem vihettek.
Sokat voltam távol tőle, kevés időt töltött otthon. Ha itthon is volt, lefoglalta őt a díszlet-, jelmez- és bábkészítés. Tudta, hogy csak akkor lehetünk többet együtt, ha magával visz a próbákra. Így hát kisgyerekkoromtól fogva sok időt töltöttem bábszínházi próbatermekben és előadásokon is. Alkotott és megtanított alkotni.

Fotó: Imre György

Nagyképűség és elfogultság nélkül állíthatom, hogy polihisztor volt. Egy egyszemélyes produkciós irodát vezetett, habár ő ezt akkor még nem is tudta. Saját maga írta, tervezte, kivitelezte, rendezte a bábdarabokat.

Gyakran előfordult, hogy kisebb epizódszerepekben egy pillanatra megvillantotta elképesztő bábszínészi tehetségét.

Sokszor kértem őt, hogy játsszon többet, de a komoly szerepeket mégis átengedte másoknak. Ezerszer inkább foglalkoztatta egy újabb előadás teljes alkotófolyamata mint az, hogy bábszínészként dolgozzon. Pedig elképesztően képzett bábszínész volt. Azóta sem láttam olyan kifinomult mozgatási technikát, legyen szó kesztyűs, pálcás vagy egyéb más bábtechnikáról, mint amikor ő mozgatott.

Sokszor megírták róla sok helyen, hogy ő az a típusú művész volt, aki az alkotó folyamat minden egyes lépését kézben tudta és akarta is tartani. De azt kevesen tudják róla, hogy az alkotást hosszú-hosszú évekig, a kilencedik emeleti lakásunk konyhájában végezte. A konyhánk volt az ő műterme. Ott születtek olyan nagyívű darabok, mint a Vásár, a Cantata Profana, a Micimackó, a Kádár Kata, a Mónár Anna és még sorolhatnám.

Csak jóval később, a nyolcvanas évek közepén lett saját, önálló bábműhelye. Szinte mindennap, az iskolából hazajövet bementem hozzá a műhelybe, hogy megnézzem, éppen min dolgozik. Még most is látom, ahogy ott ül, én benyitok és köszönök: — Szia apuci, Peti vagyok… megjöttem.

És ő visszaköszön: — Szia Petikém, hát hazajöttél.

Látom, törékeny, vékony sziluettjét, ahogy az asztal fölé görnyedve varr, egy bábfejet formáz vagy éppen fest. Belefesti a lelkét a bábokba. Az én apukám ma lenne 80 éves. Én mindig azt hittem, hogy örökké fog élni és ebben a hitemben senki sem tud megingatni.
Boldog születésnapot, Apuci!
Lenkefi Péter

Hirdetés
Komposztálási 1x1 – egy újabb lépés a zöldebb mindennapok felé
Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
viszonozza, amit kapott
Baji Balázs visszavonul
Realitások és alaptalan vádak / 3 órája
Ukrán újságírók kérdéseire válaszolt Szijjártó Péter Strasbourgban (videó)
A külügyminiszter Facebook oldalán tette közzé azt a videót, amelyben a gázszállítási szerződés miatt kialakult konfliktussal kapcsolatban kérdezték.
Gyász
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Matkócsik András "Mati" 47 éves korában váratlanul elhunyt. Temetésére szűk családi körben került sor a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
„Véget ért a szenvedésed, Szívedben a nyugalom, Miénkben, kik itt maradtunk, Soha el nem múló fájdalom.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Viczián György (AGROSZER volt dolgozója) békéscsabai lakos életének 85. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. szeptember 27-én 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
"Gyászolni életet, remélni álmot. Könnyekkel öntözni egy hervadó virágot. Megfakult évekhez reményeket fűzni Elfelejtett hittel a jövőben élni." MEGEMLÉKEZÉS Zsilinszki Mihályné szül: Uhrin Katalin volt gerlei lakos halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
"Ha emlegettek köztetek leszek, De fáj ha látom könnyetek Ha rám gondoltok mosolyogjatok, Mert én már az égben vagyok." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Vannai Antalné szül. Udvari Mária békéscsabai lakos életének 89. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 29-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"A Te szived már nem fáj, De a mienk vérzik, Mert a fájdalmat, az élők érzik." Krátky Jánosné szül. Briezsnyik Erzsébet halálának 15. évfordulójára. Gyermekei, menyei, vejei, unokáid
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kazár János békéscsabai lakos 2021. szeptember 20-án, 89 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. szeptember 24-én 14 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lepsényi Sándorné szül. Végh Jolán (volt téglagyári dolgozó) békéscsabai lakos életének 96. évében türelemmel viselt betegség után csendesen megpihent. Szeretett halottunkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kurucz Józsefné szül. Végh Irén (volt ruhagyári dolgozó) békéscsabai lakos életének 93. évében csendesen megpihent. Szeretett halottunkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
" Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te soha nem leszel halott, Örökké élni fogsz, akár a csillagok!" Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szokolai László nyugdíjas mozdonyvezető békéscsabai lakos 2021. szeptember 12-én 72 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 10 órakor lesz a kaszaperi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Györgyné szül. Kesjár Mária békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PUSKÁS SÁNDOR 2021. szeptember 11-én, 68 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. szeptember 20-án 13 órakor veszünk búcsút református szertartás szerint a gyulai Szentháromság Temetőben. Drága emléke szívünkben örökké él!
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Szappanos György (volt Kerámiagép és Mezőker dolgozó) békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Ezúton mondunk köszönetet a Dr. Réthy Pál Kórház Nefrológiai osztály és a Dialízis Központ összes dolgozójának az áldozatos munkájukért. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Holecska Istvánné szül. Paulik Erzsébet békéscsabai lakos életének 93. évében csendesen megpihent. Temetése 2021.szeptember 14-én 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Juhász András József "Dudi" volt kétegyházi, békéscsabai, telekgerendási lakos 2021.augusztus 27-én, életének 77. évében váratlanul elhunyt. Utolsó útjára szűk családi körben kísértük. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
"Sírod előtt állunk, talán Te is látod körülötted van szerető családod." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Dávid Istvánné szül. Kucsara Dorottya halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dudás Mihályné szül. Betkó Dorottya békéscsabai lakos az Élésker nyugdíjasa, Népművész mester 83 éves korában elhunyt.Temetése 2021. szeptember 13-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi János békéscsabai lakos életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. szeptember 14-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tudjuk hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk, Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk. Az ész megérti, de a szív soha, Hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Ő van, oda." MEGEMLÉKEZÉS Laurinyecz György halálának 12. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lukoviczki György békéscsabai lakos 2021. augusztus 26-án, 71 éves korába elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 10-én 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Baranka Györgyné szül. Zsíros Judit békéscsabai lakos 90 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 9-én 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
Nem csak a tiniké / 4 órája
Így léphette át a TikTok az 1 milliárdos felhasználószámot
személyre szabott gondoskodás / 4 órája
Országos körútra indult a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány
Békéscsaba / 5 órája
Fénysorompót kapott a turisztikai főpályaudvar
P. G.
Békéscsaba / 6 órája
Bejelentette visszavonulását Baji Balázs
beol.hu
méltatások / 6 órája
Átadták a 2020-as és 2021-es Vasvári-díjakat
Kereszt-tűzben / 6 órája
A migráció a humanitárius válság enyhítése helyett további válságokat eredményez