Hallgassa élőben!

"Megdöglesz!" - mi számít jogos védelemnek?

A jogtalan támadás elhárításához való jogot az Alaptörvényben rögzítették, a jogos védelmet pedig a Büntető törvénykönyvben szabályozzák. Fontos az is többek között, hogy a jogos védelmi helyzet csak addig áll fenn, amíg a megtámadott fél alappal tarthat a támadás folytatásától.

Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet – így szól a jogszabály.

A Gyulai Törvényszéknél elmagyarázták: nem büntethető az, aki egy jogtalan támadást úgy hárít el, hogy ennek következtében a támadó megsérül. Azonban csak akkor jár el jogosan ilyen helyzetben a védekező fél, ha a cselekménye a jogtalan támadás elhárításához szükséges, illetve, ha a védekezés a támadás erejével és irányával arányban áll. Ha tehát valakinek nem az életére törnek, csak megveréssel fenyegetik, akkor nem arányos, ha a védekező végül megöli a támadót.

Képünk illusztráció

A jogszabály szerint úgy kell tekinteni a jogtalan támadást, mintha az a védekező életének kioltására irányult volna, ha azt egy személy ellen éjszaka, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el; ha a támadók a lakásba éjszaka, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatolnak be; ha a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen mennek be. Tehát jelentős különbség van abban a tekintetben, hogy valakit otthon, a közterületen, esetleg vendéglátóhelyen ér jogtalan támadás.

Nincs olyan bírósági precedens, amely minden egyes ügyre általánosságban alkalmazható lenne – folytatták a Gyulai Törvényszéken, hangsúlyozva, hogy mindig a konkrét ügyben fennálló körülményektől függ az, hogy megállapítható-e a jogos védelmi helyzet. A Kúria azonban a www.birosag.hu oldalon több eseti döntést is közzétett, amelyek segítenek a bírósági gyakorlat megismerésében.

A jogtalan támadás – például rendszeres lopások – elhárítása érdekében van lehetőség használni olyan eszközt, amely az élet kioltására nem alkalmas. Azzal azonban csak a jogtalan támadónak okozható a legenyhébb sérelem. Eleve nem lehet jogszerű védekezési mód az élet kioltására objektíve alkalmas védelmi eszköz, így a magasfeszültségű áram alá helyezett kerítés. A felhasznált eszköz arányossága és jogszerűsége mindig esetfüggő – ezt is kiemelték a Gyulai Törvényszéknél.

Hangsúlyozták azt is, hogy nem büntethető, aki a jogtalan támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl. A jogos védelmi helyzet viszont csak addig áll fenn, amíg a megtámadott alappal tarthat a támadás folytatásától, az ezt követő cselekmények viszont – amelyekkel sok esetben a támadót bántalmazzák vagy megölik – már a jogos védelem időbeli túllépésének minősülnek. Ilyenkor a védekező is felelősségre vonható.

Erre egy példa: a sértett egy szekercével a másodrendű vádlottal szemben állt, felé kaszáló mozdulattal csapott, és közben kijelentette: „Megdöglesz”. A csapkodás közben a szekerce elérte a másodrendű vádlott testét, felületes, karcolt sérülést okozva. Erre a másodrendű vádlott megijedt, és elkiabálta magát: „Belém vágta”.

Erre az elsőrendű vádlott, a másodrendű vádlott apja kiszaladt a lakásból, látta, hogy a sértett a kezében levő szekercével csapkod. Az elsőrendű vádlott megragadta a szekercét, azt kicsavarta a sértett kezéből, és annak nyelével többször a vele szemben álló sértett fejére ütött. A sértett elfordult tőle, és akkor az elsőrendű vádlott a neki háttal álló sértettet a szekerce fokával kétszer fejbe vágta. Az ütések következtében a sértett a földre esett, és a bántalmazások következtében meghalt.

Lelőtte a támadót – jogos volt a védekezés
Egy határozat szerint nem volt büntethető az a biztonsági őr, aki combon lőtte azt az ittas sértettet, aki a figyelmeztetés ellenére engedély nélkül tartott lőfegyverével, a testi épséget közvetlenül veszélyeztető módon agresszívan támadott. A biztonsági őr utána le is ütötte a sértettet, mivel a sértett a sérülés ellenére folytatta a támadást.

Ugyanez a határozat rögzítette, hogy nem büntethető az a biztonsági őr, aki a támadást magára vonva és a támadó elől hátrálva hasba lőtte azt az ittas és küzdősportokban jártas sértettet, aki a szórakozóhely személyzetét – a berendezést is törve-zúzva – bántalmazta, illetve az előle menekülőket megöléssel is fenyegette. A sértett a sérülés ellenére folytatta a támadást, amit a biztonsági őr egy halálos kimenetelű fejlövéssel hárított el.

Egy másik határozat értelmében folyamatos jogtalan támadás esetén a védekezés folyamatossága nem jelenti azt, hogy a védekező a kölcsönösségre tekintettel szintén a jogtalanság talajára került volna. A konkrét eset: a vádlottat támadás érte a kocsmában, amely alapján végül kölcsönös verekedés alakult ki. A bíróság azonban – mivel őt érte jogtalan támadás – a kölcsönös bántalmazás miatt az eredetileg védekezésre kényszerülő vádlottat nem ítélte el.

Egy harmadik elvi határozat szerint jogos védelem miatt nem büntethető az, aki a számbeli fölényben levő támadók ellen úgy védekezik, hogy súlyos, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértést követ el. A konkrét eset: két ember támadt a vádlottra, és még további kettő közeledett fenyegetőleg felé. Ezért arányos és szükséges volt a vádlott részéről az, hogy a támadóit ököllel megütötte és az árokba lökte. A támadók súlyos sérüléseket szenvedtek.

Nem lehetett jogos védelmi helyzetre hivatkozni
Nem állapítható meg jogos védelem annak a javára, aki erőfölényben van és aki a támadással fenyegető sértettet annak lefegyverzése, ártalmatlanná tétele után is kitartóan bántalmazza, és a sértett ennek következtében meghal – szól egy határozat.

A konkrét ügy szerint a terhelt arra ébredt, hogy a sértett egy kisbaltával a mázsaház ablakát bezúzta. Ezért felugrott, kifutott az épület elé, miközben szidalmazta a sértettet, aki vele szemben állt a baltát felemelve. Ekkor a terhelt a baltát kicsavarta a sértett kezéből, és azt elhajította. Ezután pedig a sértett fejét ököllel többször megütötte. Később a földre kerültek. A terhelt rátérdelt a sértett mellkasára, és ököllel tovább ütlegelte, majd megragadta a sértett ruházatát, és azt úgy fel és le rángatta, hogy azzal a sértett fejét legalább kétszer vagy háromszor a betonozott talajhoz csapta. A terhelt addig bántalmazta a sértettet, amíg a sértett életjelet mutatott.

Ezután a vádlott a sértett fiának szólt, hogy segítsen a sértettet a nagyjából 25-30 méterre lévő épületbe, a lakhelyére bevinni, de ő ittasságánál fogva nem reagált a kérésre. Ezután a terhelt a sértettet az udvaron magára hagyta, és visszament aludni. A sértettre a szintén hajléktalan fia talált rá, ő szólt a mentőknek. A sértettet kórházba szállították, de a szakszerű orvosi kezelés ellenére meghalt.

Egy másik határozat szerint nem áll fenn jogos védelmi helyzet, ha a sértett fenyegető kijelentése nem azonnali – közvetlen –, hanem egy esetleges és későbbi bántalmazást helyez kilátásba.

A konkrét esetben ez történt: az elvált nőt az exe az együttélés megszűnése után rendszeresen zaklatta, a férfi a szerelmével üldözte az őt elutasító nőt. Többször is tettlegességre került sor.

Egyszer a vádlott összetalálkozott az italozó és már ittas sértettel. A nő távozásra szólította fel a férfit, aki azonban rátámadt, és – hangoztatva, hogy magáévá teszi – többször arcon ütötte. A vádlott a dulakodás közben megharapta a sértett egyik ujját. Erre a férfi felhagyott a támadással, és leült a heverőre.

Az indulatos állapotban levő vádlott ekkor kiszaladt a konyhába, felkapott egy nagyméretű konyhakést. Visszament a szobába, és az ültéből felemelkedő sértettet nagy erővel mellbe szúrta. A kés áthatolt a szívkamrán, és a férfi a helyszínen meghalt. Mivel a férfi már felhagyott a nő bántalmazásával és nem jelentett számára közvetlen veszélyt, a vádlott egyértelműen túllépte időben a jogos védelmi helyzet kereteit, amikor a konyhából behozott késsel leszúrta a sértettet.

Olvasóink kérték
A jogos védelemről szóló írásunk azért született meg, mert olvasóink kérték, hogy foglalkozzunk a témával. Az olvasói igények jelzésére lehetőséget ad a Beol.hu portálon elérhető Hearken-modul. A befutott témákat megszavaztatjuk olvasóinkkal: a közbiztonsággal kapcsolatos témában a legtöbb voks arra jött, hogy írjunk a jogos védelemről, hogy mi számít annak és milyen eszközt lehet használni, ha valakit megtámadnak. Továbbra is várjuk kérdéseiket, javaslataikat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Hirdetés
Így győzheti le könnyen a karácsonnyal járó stresszt
Hirdetés
A 21. század építőipari gépei
Hirdetés
Egri János Jr.: sokat kell bizonyítanom még, és tovább kell vinnem a hagyományt
Planet 2021
Áder János: a klímaválság nemcsak probléma, de üzleti lehetőség is
Angela Merkelt váltja / 14 perce
Megválasztották Olaf Scholzot Németország kancellárjának
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag).
Gyász
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága anyukánk, nagymamánk, Veres Gáborné szül. Krucsai Mária 2021. november 25-én, 64 éves korában, tragikus hirtelenséggel örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2021. december 10-én 10.00 órakor a békéscsabai Vasúti temetőben lesz. Kérjük, hogy kegyeletüket csak egy-egy szál virággal fejezzék ki. Emléke örökké szívünkben él! Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér" GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Koppányi Györgyné szül. Bokor Edit Magdolna békéscsabai volt Lajta utcai lakos 2021. december 4-én, 78 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. december 10-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Laurenczy Péter mezőmegyeri lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 13-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kun János újkígyósi lakos 2021. december 2-án, 52 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 9-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, Távozásod míg élünk, örökké fáj." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Diós Lajos Mezőgazdasági szaktanácsadó, adószakértő békéscsabai lakos 73 éves korában váratlanul elhunyt. Szeretett elhunytunkat 2021. december 8-án 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a mezőmegyeri evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kaczkó Andrásné szül. Szász Magdolna békéscsabai lakos 2021. november 18-án, 79 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. december 11-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Braun Ádám békéscsabai lakos 2021. november 25-én, 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"A szeretet örök, A szeretet soha el nem múlik." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szantner Tibor telekgerendási lakos 2021. április 19-én, 67 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. december 8-án 13 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Szomorúan tudatjuk, hogy Mekis László Márton (nyugdíjas középiskolai tanár) életének 75. évében elhunyt. Szűk családi körben eltemettük. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Medovarszki Ilona békéscsabai lakos 2021. november 25-én, 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. december 10-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már, nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. (Szabó Balázs) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kocziha Györgyné (Nagy Róza) Gyula, Vásárhelyi P. u. 2. szám alatti lakos 2021. november 25-én, 68 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 3-án 13 órakor lesz társadalmi szertartás szerint a gyulai Szentháromság temetőben. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le! A gyászoló család
"Elmentél tőlünk egy szomorú őszi napon, Azóta tiéd a csend, a nyugalom. Hiányod elviselni nagyon nehéz, Míg élünk, megtart szívünkben a fájó emlékezés." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Maulis János volt Téglagyári dolgozó halálának 15. évfordulóján. Szerető felesége, lányai, vejei és unokái
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Solymosi György békéscsabai lakos 2021. november 25-én, 70 éves korában elhunyt. Szeretett elhunytunktól 2021. december 2-án 14.30 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Köszönjük neked, Uram, Hogy ő a miénk volt, és az is marad, mert aki él szerettei szívében, az nem hal meg, Csak távol van." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Árpádné szül. Laurinyecz Ilona (a Réthy Pál Kórház nyugdíjasa) békéscsabai lakos türelemmel viselt súlyos betegségben 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 3-án 13 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
"Minden féltve őrzött dolognál jobban őrizd meg a szívedet, mert onnan indul ki az élet." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Farkas István gyulai lakos volt Gyulahús dolgozója 68 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. december 2-án 11 órakor lesz a gyulai Szt. József temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó utjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lenkei Istvánné szül. Farkas Judit békéscsabai lakos 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 2-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. A gyászoló család
"Hirtelen nagy lett a csend, már nem halljuk a hangod, a két unokád szól hozzád, ugy-e hallod? Nem tudtuk megköszönni a gyermekéveket, Mert egy ködös napon összetört az életed." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Páger Sándor halálának 17. évfordulóján. Szerető felesége, lányai, vejei, unokái
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laurinyeczné Leszkó Zsuzsanna békéscsabai lakos 64 éves korában váratlanul elhunyt. Szeretett elhunytunk hamvait 2021. november 30-án 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mucsi Gáborné szül. Öreg Eszter békéscsabai lakos 2021. november 15-én, 78 éves korában elhunyt. Hamvait 2021. november 29-én 10 órakor helyezzük végső nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bánfalvi Pálné szül. Szenteczki Mária gerlai lakos 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 30-án 10 órakor lesz a gerlai köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Közülük mehetnek a Holdra / 17 perce
Íme, a NASA az új űrhajósjelöltjei
jótékonyság / 27 perce
Tízezer élelmiszercsomagot adományoz rászorulóknak a Mészáros Csoport
Június 12-én iktatják be / 32 perce
Roy Jones Jr. is bekerül a bokszoló Hírességek Csarnokába
Koronavírus / 37 perce
Telt házas premierrel nyitott ki egy év után a milánói operaház
Fontos figyelmeztetés / 41 perce
Nem elég a Covid, idén télen újabb vírus csaphat le: csecsemők fokozott veszélyben
631 új munkahely jön létre / 42 perce
Szijjártó: 264 milliárd forint értékű beruházás érkezik Debrecenbe (videó)