Furcsa reggel

Nyemcsok László [email protected]

A fémdobozok balra, a műanyag flakonok jobbra húzták, ennyire telepakolt biciklit még nem láttam. Az egyik csabai nagyboltba autóztam kora reggel, ekkor vettem észre az úton kacsázó kerékpárost. Sikerült kikerülnöm, de az üzletnél megvártam. Nem számon akartam kérni, csak meg akartam kérdezni. Arról, hogy mennyit kap a göngyölegért. Láttam ugyanis, hogy nem reggeli tornaként cipeli a teli nejlonszatyrokat a biciklis asszony.

Volt benne félsz, amikor megszólítottam a bolt parkolójában. Gondolhatta, hogy valami „szerv” vagyok, és meg akarom büntetni szabálytalan közlekedés vagy kukázás miatt. Amikor látta, hogy csak kíváncsian érdeklődöm, szívesen szóba elegyedett velem. Megtudtam, hogy a fémdobozok darabjáért két-, a műanyag flakonokért egy forintot kap a bolti leadáskor. Jó esetben, főként hétvége vagy valami rendezvény után összejön akár ötszáz forint is. Meg kell azonban dolgozni érte, nagy területet bejárni, akár órákig hajolgatni, turkálni, pakolni, elvinni. 

Adtam neki egy százast, amit a bevásárlókocsihoz készítettem elő. Több aprót nem találtam, a kocsikapcsoló fémpénzt viszont szívesen adtam oda, elég volt nekem a kosár is. Nem kosarazott ki a hajnali gyűjtögető, elfogadta. Minden jót kívántunk egymásnak, és mentünk a magunk dolgára. Furcsa reggel, járt a fejemben vásárláskor, és még a dobozos sörről is majdnem elfelejtkeztem. A kellő fogyasztással pedig mennyit segíthetek, ha majd a néni útvonalába esnek az üres dobozok.

kiemelés

Az üres fémdobozok darabjáért két forintot kap.