Sport

2012.04.15. 15:19

Ha tehetné, ma is tekézne Hursán Zsófia

Harminchárom évvel ezelőtt a Békéscsabai Előre Spartacus női tekecsapata alól nemes egyszerűséggel kihúzták a talajt. Hiába játszott soraikban a csapatvilágbajnok Hursán Zsófia, ez sem számított. Megszüntették nemcsak az együttest, hanem ezzel a tekesportot is a megyeszékhelyen.

G. P.

Hursán Zsófia azóta eltűnt a sportbarátok szeme elől, pedig azóta is Békéscsabán él és dolgozik és nagyon örül, hogy az Előre Centenáriumi Bizottságnak eszébe jutott. A ma is fiatalos hölgy áprilisban megkapta az Előre-évszázad tekézője címet.

— Hogyan élte meg kedvenc sportága békéscsabai eltűnését? — kérdeztük Hursán Zsófiát.
— Gondolhatja, hogy milyen nehezen. A teke sajnos sohasem tartozott a látványsportok közé, az akkori vezetőket sem annyira érdekelte a sorsa. Megszüntetésekor a pénzhiányra hivatkoztak.

— Négy világbajnokságon lehetett a magyar válogatott tagja, ezek közül a második, az 1972-es spliti lehet a legemlékezetesebb.
— Generációváltás zajlott a női válogatottban, Jugoszláviában egy igen fiatal társaság szerepelt, ahol a csapatban elért negyedik hellyel nagyon elégedett volt a vezetés.

— A román Trandafir eleve legyőzhetetlen volt?
— Akkoriban a románok számítottak a sportág egyik legjobbjának. Láttam, hogy milyen jól, négyszáz—négyszáznegyven fát ütöttek. Az esélytelenek nyugalmával készültem, négyszáznegyvenkilencet gurítottam, ha két kilencessel többet ütök, Trandafirt is megelőzöm. Nagyszerű érzés volt felállni a dobogó második fokára. Az pedig, hogy két évvel később Eppelheimben csapatban világbajnoki címet ünnepelhettünk, keretbe foglalta a pályafutásomat.

— Világbajnokként, világbajnoki ezüstérmesként gondolom akadtak nevesebb kérői. Miért nem váltott soha klubot?
— Természetesen több egyesület is megkeresett, a Ferencváros, a Szeged és a Tatabánya is, de nem mentem, mert nem mehettem. Nem engedtek el a klub vezetői.

— A békéscsabai tekeszakosztály megszűnése után hogyan alakult a pályafutása?
— Mivel még egyáltalán nem éreztem magam öregnek, kerestem a lehetőséget, végül teljesen amatőrszinten Törökszentmiklóson játszottam egészen a kilencvenes évek végéig. Jó tíz éve egyáltalán nem gurítottam, pedig még ma is lenne kedvem játszani.

— Úgy tudom, hogy ma is aktív, dolgozik és sportol is.
— Értékbecslőként dolgozom, a mozgásigényemet meg kerékpározással vezetem le.

 

Hursán Zsófia az egyéni világbajnoki ezüstérem és a csapatvilágbajnoki cím mellett párosban 1972-ben hatodik lett a világbajnokságon. Többszörös országos bajnok, 1972-ben megkapta az „Év tekézője” címet.

G. P. Hursán Zsófia az egyéni világbajnoki ezüstérem és a csapatvilágbajnoki cím mellett párosban 1972-ben hatodik lett a világbajnokságon. Többszörös országos bajnok, 1972-ben megkapta az „Év tekézője” címet.

-->

Címkék#előre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!