Hirdetés

2023.11.20. 10:30

Ismét alapítványt támogatott a békéscsabai Plazma Center

Eseménydús volt a november a Plazma Centerben, hiszen ismét rengeteg ajándékkal és nyereményjátékokkal várták a plazmaadókat. A hagyományokhoz híven a centrum ismét támogatott egy szervezetet, ezúttal a Diaboló Alapítványnak adtak át 150 000 forintot, akik a megyei cukorbeteg gyerekekért és szüleikért dolgoznak nap, mint nap. A Plazma Center hamarosan a cipősdoboz akció egyik gyűjtőpontja lesz, sőt, decemberre is rengeteg kedvezménnyel készülnek a plazmaadóknak.

PR cikk

Ezúttal a Diaboló Alapítványt támogatta 150 ezer Forinttal a centrum

Eseménydús volt a november a centrumban

November 2-án D-vitamin napot rendeztek a Plazma Centerben. Aznap tematikus kvízzel várták a látogatókat, a kitöltők pedig egy nyereményjátékban vehettek részt, amelynek főnyereménye egy tablet volt. Továbbá, ezen a napon minden plazmaadót D-vitaminnal leptek meg, ezzel felhívva figyelmet a D-vitamin fogyasztásának fontosságára a téli időszakban.

November 9-én rendezték meg a Hősök napját a centrumban, aznap minden plazmaadó +1000 forint kifizetésben részesült. November 13-a Kedvesség világnapja volt, ennek apropóján a plazmaadókat csokival ajándékozták meg.

Ezúttal a Diaboló Alapítványt támogatta 150 ezer Forinttal a centrum

November 14-én a Diabétesz Világnapjáról a békéscsabai Plazma Center is megemlékezett. Aznap mindenki cukormentes cukorkát kapott, valamint a nap folyamán lehetőségük volt a centrumba látogatóknak ingyenes vércukorszint mérésre is. Mindenki, aki a világnap alkalmából jelent meg plazmaadásra egy nyereményjátékban vehetett részt, ahol egy cukormérős okosórát sorsoltak ki.

A hagyományokhoz híven ismét támogatta egy szervezet tevékenységét a Plazma Center: ezúttal a Diaboló Alapítványnak adtak át 150 000 forintot, akik a megyei cukorbeteg gyerekekért és szüleikért dolgoznak nap, mint nap.

Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány Kuratóriumának elnöke felidézte, több mint 20 évvel ezelőtt hozta létre az alapítványt egy budapesti értelmiségi házaspár, miután gyermekük cukorbeteg lett és felismerték, milyen fontos a társadalmi szerepvállalás ebben a témában. Az alapítvány azután sokáig szunnyadó szervezet volt.

– Az én személyes érintettségem akkora vezethető vissza, amikor a nyolc éves kislányunk diabéteszes lett. Az egyik kurátor hívta fel a figyelmünket arra, hogy itt van ez a szunnyadó alapítvány, élesszük újra, hátha sikerrel járunk abban, hogy a gyermekeknek és szülőknek segítséget tudjunk nyújtani. Már 15 éve, hogy a Békés vármegyei kuratórium élén tudom szolgálni ezt a nemes célt kurátor társaimmal együtt –fogalmazott Kosznáné dr. Pule Ilona.

A kuratórium elnöke kifejtette, igyekeznek széleskörűen segítséget nyújtani a gyermekeknek és csalá

djaiknak, kiemelt figyelmet fordítanak a prevencióra. Igyekeznek felhívni a szülők és a pedagógus társadalom figyelmét arra, hogy mik azok a tünetek, amire oda kell figyelni.

– Például, ha a gyermek nagyon sokat iszik, nagyon sűrűn keresi fel a mellékhelyiséget és indokolatlan fogyás jelentkezik nála, ezek olyan tipikus tünetek, amelyek cukorbetegségre is utalhatnak. Kurátor társaimmal igyekszünk odafigyelni arra, hogy a szülők és gyermekek minden segítséget megkapjanak – fogalmazott.

Ismertette, hogy a cukorbetegségnek két fajtáját különböztetjük meg: az 1-es és 2-es típusút.

Utóbbi inkább felnőtt korban jelentkezik, sok esetben valóban a helytelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód következményeként. Az 1-es típusú cukorbetegség a gyermekeket érinti leginkább. Ez tulajdonképpen egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet az inzulintermelő sejteket idegennek érzékeli és elpusztítja őket. Ezért szorulnak élethosszig tartó kezelésre ezek a gyermekek, hiszen az inzulint kívülről kell pótolniuk. Kosznáné dr. Pule Ilona elárulta, szerencsére a mai technikai vívmányoknak köszönhetően sokféle módon lehet már inzulint juttatni a szervezetbe, nem csak tűvel, ez pedig olyan életszínvonalat biztosít a gyermek számára, mint ami az egészséges társaiknak is van.

A Diaboló Alapítvány kiemelten fontosnak tartja az edukációt és azt, hogy olyan programokat, rendezvényeket szervezzenek, ahol az érintettek találkozhatnak, beszélgethetnek egymással. A Plazma Center adományát is a jövőbeli családi rendezvényeik megvalósítására szeretnék fordítani.

A Plazma Centerben november 17-én a Nemzetközi Diáknapot is megünnepelték, amikor a tanuló, diák plazmaadóiknak szerettek volna kedveskedni. Azok, akik november 17-én látogattak el centrumba és felmutatták diákigazolványukat a recepción, ők következő plazmaadásukra +1000 forintos kifizetésben részesülnek, valamint automatikusan bekerültek egy sorsolásba, ahol egy JBL bluetooth-os hangfalat nyerhetnek.

Indul a cipősdoboz akció, jönnek a decemberi kedvezmények

2023-ban is cipősdoboz gyűjtőpont lesz a békéscsabai Plazma Center. November 24-től bárki leadhatja az elkészített cipősdobozát nyitva tartási időben, amelyet a Babtista Szeretetszolgálat Cipősdoboz kampánya révén rászoruló gyermekeknek juttatnak el. A gyűjtés november 24-től egészen december 18-ig tart majd. A felajánlásokat mind plazmaadóik, mind külsős adományozók leadhatják a helyszínen.

November 25-én, szombaton hosszított nyitva tartással várják a plazmaadókat. Eszerint, a megszokott 7:30 – 16:00 óráig tartó nyitva tartás helyett 7:30-tól egészen 18:30-ig várják a plazmaadókat. Ezen a napon nyereményjátékkal is készülnek számukra: azok akik november 25-én adnak plazmát automatikusan részt vesznek a játékban, ahol egy 10 000 forint értékű MediaMarkt utalvány talál majd gazdára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában