Hirdetés

2022.12.14. 06:53

Dékány Ferenc, a kolbászkirály, két nyolcassal töltötte születésnapját

Szerdán volt 88 esztendős a Nagykamaráson született, Gyulán élő, többszörös életműdíjas Dékány Ferenc hentesmester, aki idén már a 34. termékéért vehetett át országos nagydíjat. Az sem mindennapi, hogy 75 éves korában alapította meg családi cégét, a Deka Uniont Attila fiával. Boldog születésnapot, kolbászkirály!

Dékány Ferenc szerint a kolbászt kolbásszal kell enni, nem kenyérrel, ez a hosszú élet titka /Fotó: Tyukodi László/

Dékány Ferencnek a kolbászhoz kötődése már születése előtt, édesanyja hasában elkezdődött, mert állapotosan is árulta a kolbászt nagykamarási hentesüzletükben. Amikor szombatonként édesapjával együtt volt édesanyja a boltban, gyerekként Deka – akit így becéztek – főzte meg ebédre a krumplipaprikást, természetesen kolbásszal.

– Apám rengeteg disznóvágásra vitt el, már gyerekként magamba szívtam ennek a szakmának a szépségeit – emelte ki egy korábbi nyilatkozatában. – Attila fiamnak pedig már én mondtam hosszú évtizedekkel később, hogy ő lesz az utolsó, akit megtanítok húsból kolbászt csinálni. Ma már ezt túlhaladta az idő, ugyanis unokáim, a huszonkét éves Dániel, a tizennyolc éves Dóra és az ötéves Botond van soron.

A kolbászkirály 1954-ben érettségizett Gyulán, majd Nagykamaráson, ahol felnőtt, 1956-ban kanászként szerzett hírnevet, édesanyjának köszönhetően. Amikor szülője vitte leadni a hízókat a mázsaházba, mindig mondták neki: „Bözsikém, de szép disznókat hozott.” Anyja azt felelte erre: ,,Nem csoda, hiszen a faluban nekem van egyedül érettségizett kanászom.”

A kolbászkirály az Életműdíját a Parlamentben vette át.

Aztán egyszer hallotta a településen a hangosbemondóból, hogy a Gyulai Húsipari Vállalathoz keresnek fiatalokat. Így kezdett el dolgozni 1959-ben az élelmiszeriparban. A hentes szakmunkás-bizonyítvány megszerzése után közép- és felsőfokú élelmiszer-ipari technikumot végzett, majd 1968-ban húsipari üzemmérnökként diplomázott. Később, az 1978-ban átadott Gyulai Húskombinátban végigjárta a ranglétrát, a termelési és kereskedelmi igazgatói posztig vitte. 1994-ben ment nyugdíjba. 

Ez azonban lényegében csak annyi változást jelentett, hogy Gyula helyett máshova tette át székhelyét. Két évig volt szaktanácsadó a miskolci és a tápiószentmártoni húsüzemben. Aztán az akkori tulajdonos, a Bankár Kft. felkérésére pár hónapra elvállalta a Csabahús vezetését, 13 év lett belőle. Sokan keresték meg azzal, hogy Dékány-féle vastagkolbászt szeretnének venni. Egyszer valaki egyszerre két tonnát rendelt volna. Ezeknek a kihívásoknak nem tudott ellenállni, 2009-ben megszületett a Deka Union.

– A kolbászkészítés nálam nemcsak hivatás vagy csak könnyen múló szerelem, hanem az életem kiszakíthatatlan része és eleme. Az embernek szüksége van ebben a korban is sikerélményre, pozitív stresszre. Ezek jobban éltetnek, mint bármelyik gyógyszer – mondta egyszer.

Dékány Ferenc az Aranycsapat két tagjának, Grosics Gyulának és Buzánszky Jenőnek mutatja portékáját.

A hosszú élet titkáról is sokan, sokszor kérdezték. Mindig azt válaszolta, hogy ez roppant egyszerű. Kolbászt kell kolbásszal enni, nem kenyérrel. És az sem mindegy, milyen sorrendben. Gyulaival kell kezdeni, mert a kolbászikrek közül – hiszen egy anyaméhben fogantak a csabaival – ez képviseli a lányt karcsúságával, kecsességével, vagyis ez páros, csemege vékonykolbász. Aztán jöhet a csabai, ami a fiú. Ez masszív, kuláréba töltött vastagkolbász, markáns, csípős az íze.

Kolbászkirály, csináld tovább még sokáig, mert ahogy mondtad egy-egy termék fogadtatásáról: „Úgy viszik, mint vásárból a hosszúcukrot”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában