Terrorizmus

2023.10.03. 10:35

Többtucatnyi kurd gyanúsítottat vettek őrizetbe az ankarai merénylet után

A török hatóságok kedden többtucatnyi, a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe országszerte, napokkal az után, hogy egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott Ankarában.

MW

A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak első napján

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

A török állami média keddi jelentése szerint 

az országos rendőrségi akciókban legalább 145 embert tartóztattak le.

Ali Yerlikaya belügyminiszter a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon számolt be róla, hogy 

67 embert vettek őrizetbe 16 török tartományban folytatott razziák során. 

Mint írta, közülük 55-en a PKK „hírszerző struktúrájában” tevékenykedtek. Tizenkét további feltételezett PKK-tagot pedig egy másik akció keretében fogtak el.

A miniszter azt nem közölte, hogy a gyanúsítottaknak volt-e közük az ankarai merénylethez.

Egy öngyilkos merénylő vasárnap robbantotta fel magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A támadás elkövetőjeként a PKK jelentkezett.

Válaszul a török légierő légi csapást hajtott végre a PKK Irak északi részén lévő feltételezett bázisai, a PKK vezetésének főhadiszállása ellen, és a védelmi minisztérium közlése szerint a PKK számos fegyveresét ölték meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában