Katasztrófa

2023.10.08. 11:18

Rengeteg halottja van az afganisztáni földrengésnek

A vasárnap közzétett új hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg abban a heves földrengésben, amely szombaton sújtotta Afganisztán nyugati részét, jelentős károkat okozva.

MW

Afgán férfiak az előző napi földrengés miatt összedőlt házaik romjait nézik a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án

Forrás: Omid Haqjoo

Fotó: MTI/AP

Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő az X közösségi portálon a helyi katasztrófavédelmi ügynökségre hivatkozva azt írta: "2053 mártír halt meg 13 faluban. 1240 ember megsérült. 1320 ház teljesen megsemmisült".   

A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte.   

AFGHANISTAN-HERAT-EARTHQUAKE-AFTERMATH
Emberek az afganisztáni Herat tartományban 2023. október 7-én történt földrengések után a lakóromok között
Fotó: Mashal  / Forrás: Xinhua via AFP

A Zindadzsan körzetben lévő Szarboland faluban házak tucatjai dőltek romba - számolt be az AFP újságírója szombatra virradó éjszaka.   

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen; 4200 embert érintett valamilyen módon a földrengés.   

Az összes ház összedőlt, vannak családok, amelyekről nincs hírünk - mondta egy túlélő, a 42 éves Basír Ahmad.   

A WHO szombaton arra figyelmeztetett, hogy "az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog a keresési és mentési műveletek folytatásával".   

Afgán férfi eltakarítja az előző napi földrengés miatt összedőlt házak romjait a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án
Fotó: Omid Haqjoo / Forrás: MTI/AP

Az Afganisztán kulturális fővárosának számító Herátban az első rengés után sok lakos és boltos elmenekült az épületekből.   

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemezek találkoznak.   

Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földrengése volt Afganisztánban, több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett hajléktalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.  

Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, és ezt követően kivonták a nemzetközi segélyeket az országból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában