Hallgatóközpontú intézmények

2023.09.07. 16:46

Már látszódnak a felsőoktatás megújítását szolgáló intézkedések eredményei

Már látszódnak a felsőoktatás megújítását szolgáló, elmúlt évekbeli intézkedések eredményei, hiszen az egyetemek versenyképesebbek, teljesítményorientáltabbak lettek, valamint nyitottabbá váltak a hallgatóközpontú oktatásra – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

MW

Illusztráció

Forrás: Kisalföld

Fotó: Rákóczy Ádám

Varga-Bajusz Veronika, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában az ott lakók használatába kerülő konyhai kisgépek érkezésekor elmondta, idén 33 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, mint tavaly, több mint 106 ezren kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat.

Megemlítette azt is, hogy a hallgatói lemorzsolódás aránya tavalyhoz képest három százalékkal csökkent.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az egyetemek a kormánnyal együtt tisztában vannak azzal, milyen meghatározó kincs” az a 300 ezres egyetemi közösség, amely jelenleg tanul, hiszen a fiatalok tudása „jövőképességünk záloga”.

Jelenleg Magyarországon 50 ezer kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, ebből Budapesten 17 ezer

– mondta.

VARGA-BAJUSZ Veronika
Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének és a Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fórumának megnyitóünnepségén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 2023. július 26-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Varga-Bajusz Veronika szólt arról is, hogy az elmúlt években 50, az egyetemekhez kötődő befektetői projektet váltottak ki mintegy 150 milliárd forint értékben, valamint 8 ezer férőhelyet újítottak fel.

Elmondta, a 150 millió forintos, szolgáltatásokra vonatkozó projektben konyhai eszközöket adnak kollégiumoknak, és már a nyár folyamán megvalósulhatott az úgynevezett holiday-szolgáltatás, amely azt teszi lehetővé, hogy a hallgatók a szünetekben az ország különböző kollégiumaiban kikapcsolódhassanak.

Borhy László, az ELTE rektora arról beszélt: első rektori éveiben akkori információi szerint a kollégiumaik 25 százaléka kiváló minőségű, míg 75 százaléka elfogadható vagy minősíthetetlen volt. Ez az elmúlt években megfordult: 

két évvel ezelőtt, amikor újra pályázott a rektori tisztségre, a kollégiumok 75 százaléka kiváló minőségű volt, 25 százaléka pedig éppen felújítás alatt állt

– mondta, hozzátéve: már a részletekre tudnak odafigyelni, most a mindennapokat segítő készülékek - kenyérpirítók, botmixerek, szendvicssütők, vízforralók - érkeztek.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke közölte, a minisztérium megbízásából kezdtek a kollégiumi szolgáltatásfejlesztésbe, és ennek részeként országszerte 1700 konyhai kisgépet adtak át.

Rikker Emília, az ELTE kancellárhelyettese nagyon fontosnak nevezte, hogy a hallgatók jó infrastrukturális feltételek mellett éljenek a kollégiumokban. 

Az egyetem az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy jó körülmények között lakjanak a hallgatók

– mondta, hozzátéve, hogy nagy igény mutatkozik a kollégiumi férőhelyekre.

Megjegyezte, a fejlesztések egy részét kifejezetten a hallgatói igények alapján tervezik meg.

Az ELTE budapesti férőhelyei a legmagasabb „kollégiumi komfortfokozatba” tartoznak – mondta, rámutatva: 

ez kormányzati segítséggel valósulhatott meg.

Rikker Emília közölte, a kisgépekből mind a 125 közösségi konyhájukba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában