Gesztus

2023.04.06. 21:38

Fiatalkorú elítéltek lábát mosta meg a pápa

A Casal del Marmo börtönben már végezte ezt a szertartást, mégpedig megválasztása után, 2013-ban.

Ferenc pápa tizenkét fiatalkorú elítélt lábát mosta meg egy római börtönben 2023. április 6-án

Forrás: AFP

Ferenc pápa tizenkét fiatalkorú elítélt lábát mosta meg egy római börtönben a hagyományos nagycsütörtöki szertartás keretében.

A 86 éves katolikus egyházfő, akit a múlt héten légúti megbetegedéssel kórházban ápoltak, csütörtök délután a Casal del Marmo börtönbe látogatott, ahol már végezte ezt a szertartást, mégpedig megválasztása után, 2013-ban.

Ferenc botra támaszkodva, mosolyogva állt meg mind a tizenkét elítélt - köztük két leány - előtt, hogy megmossa, megtörölje, majd megcsókolja lábukat. Egyesek viszonzásként a kezét csókolták meg, míg mások néhány szót váltottak vele.

"Remélem, menni fog, mert gondjaim vannak a járással" - tréfálkozott a pápa, térdfájdalmaira utalva, amelyek miatt gyakran tolószékben kell közlekednie.

A fiatalok között volt egy szenegáli muszlim, egy román, egy horvát és egy orosz fiatal is.

A hagyomány szerint nagycsütörtökön arról emlékeznek meg a keresztények, hogy Jézus megmosta az apostolok lábát, és az utolsó vacsorán megalapította az eucharisztiát.

Ferenc pápa kifejtette, hogy a lábmosás "nem népszokás", hanem "egy gesztus, amely arról szól, hogy milyennek kellene lennünk egymással". Sajnálkozott amiatt, hogy van, aki "kihasználja a másik embert, így sok az igazságtalanság, a csúnya dolog".

Pápasága kezdete óta Ferenc mindig a Vatikánon kívül végezte el ezt a szertartást. Az elmúlt években több börtönben, illetve menekültek számára létesített befogadóközpontban járt, egykori maffiózók, betegek, vagy más vallások hívőinek lábát mosta meg, demonstrálván azt a hitét, hogy a katolikus egyháznak figyelnie kell a társadalom peremén élőkre.

Csütörtök reggel az egyházfő krizmaszentelő misét tartott a Szent Péter-bazilikában, amelyen megáldotta az év során különböző szentségek megünnepléséhez használt olajat, és figyelmeztette a papokat: "ne feledkezzenek meg arról, hogy a nép pásztorai".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában