Kultúra

2008.04.23. 19:08

Munkácsyt ábrázoló bronzszoborral gazdagodott a megyei múzeum

Egyedülálló műkincset hozott haza szerdán Békéscsabára a megyei múzeumigazgató. Szatmári Imre egy évtizedeken át egy határon túli család tulajdonában álló szobrot vásárolt, amely Munkácsy Mihályt ábrázolja. Egy újabb Munkácsy-relikvia, mely a világháló segítségével került a Viharsarokba.

Cs. Á.

Nemrég egy hölgy kereste meg e-mailben dr. Szatmári Imrét, a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóját. A határ túloldalán élő asszony egy évekkel ezelőtti találkozásukra hivatkozott, s azt írta, hogy megfelelő ajánlat esetén hajlandó megválni egy tulajdonában lévő műkincstől. A kilétét és lakhelyét a nyilvánosság előtt felfedni nem kívánó hölgy nem kevesebbet állított, minthogy nála van egy 1906-ban készült, Munkácsy Mihályt ábrázoló bronzszobor. A szakma által jegyzett, de az átlagember által kevéssé ismert Albert Andor alkotásáról sokat nem lehetett tudni, így Szatmári Imre sem volt sokkal okosabb, amikor tegnap reggel lapunk munkatársaival útnak indult.

— A hölgy küldött fényképeket a szoborról, majd több levélváltás után gyakorlatilag az árban is megegyeztünk. Ennek ellenére nem tudhatjuk, mi vár ránk a határ túloldalán. Lehet, hogy a szoborral jövünk haza, de az is lehet, hogy csak kirándulunk egyet — fogalmazott az igazgató útban a határátkelő felé. Útközben az is kiderült, hogy a múzeum nem kevés ilyen vagy hasonló ajánlatot kap. A felkínált „kincsek” nem kis része hamisítvány, vagy épp csak nem ütik meg azt a szintet, hogy egy múzeum érdeklődését felkeltsék. Ennek ellenére még azt sem lehet kizárni, hogy Békéscsabán több házban is lappanganak Munkácsyhoz köthető tárgyak. A szakemberek szerint még akár az is elképzelhető, hogy eredeti Munkácsy-festmény vagy -festmények találhatók magánházaknál a városban, csak épp a tulajdonos nem akar ezzel a nyilvánosság elé állni.

A nem túlzottan hosszú út után az eladó régi ízléssel berendezett lakásában fogadta a háromtagú küldöttséget. A tulajdonos hellyel, kávéval és túrós pogácsával kínálta a vendégeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"] Dr. Szatmári Imre és a múzeum új szerzeménye
[/caption]
 
— Van már ötven éve is, hogy édesapám megvette a szobrot. Talán azért vonzódott ennyire Munkácsyhoz, mert asztalos volt, így biztos táplált valamiféle szimpátiát a szintén asztalosnak tanuló festőművész iránt. Egy eredeti kép megvételéről persze szó sem lehetett, de ez a szobor kapóra jött neki — árulta el a részleteket a hölgy, aki csupán abba egyezett bele, hogy a keresztnevét leírjuk. Margit maga is bánta valamelyest, hogy meg kellett válnia a szobortól, de annyit még hozzátett, most van szüksége a pénzre. A bronz műalkotást a belső szoba sarkában, egy márványoszlopon találtuk. A fal mellett a szekrényeket pont úgy helyezték el, hogy csak az vehette észre a szobrot, aki besétált a szoba közepére.

Hazafelé tartva Szatmári Imre elmondta: az ezer eurós, vagyis mintegy 2m50 ezer forintos vételárat részben a korábbi, széles megyei összefogással megvalósított gyűjtésből megmaradt pénzből állta a múzeum. Pár hónapja a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum és lapunk szervezett gyűjtést azért, hogy a festőművész idáig a nyilvánosság számára ismeretlen alkotása hazakerüljön. A nemes célra számos önzetlen felajánlás érkezett, melyekből meg is maradt valamennyi. A szoborért fizetendő pénz másik részét pedig a kis Jeanne-festményhez köthető akció után is megmaradó alszámlaszámra beérkező felajánlások tették ki. A számlaszám egyébként még most is él, ahogyan az adományvonalon is be lehet jelentkezni. A múzeum az ide érkező forintokat Munkácsy Mihályhoz köthető tárgyak, műalkotások megvásárlására fordítja.

Albert Andor eredetileg egy aradi pályázatra készítette a Munkácsy-mellszobrot, ezenkívül azonban semmit nem tudunk a mű megalkotásának a körülményeiről. Maga a művész is kissé a feledés homályába merült, noha az 1876-ban, Baján született Albert Andor a századforduló magyar szobrászatának vezető egyéniségénél, Stróbl Alajosnál tanult. Igaz, műveinek túlnyomó része elpusztult vagy lappang. Albert Andor 1905-től Aradon élt, közben rendszeresen szerepelt a fővárosi Műcsarnok közös kiállításain, emellett Aradon, Szentesen, Temesvárott állított ki. 1912-ben díjat nyert az aradi Kossuth-szobor pályázaton, később Győrött tűnt fel. Munkácsy mellszobrát hamarosan a nagyközönség is megtekintheti, várhatóan május elejétől lesz látható a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban, Békéscsabán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!