Közélet

2016.12.15. 18:03

Programmal segítenék a hajléktalanokat Gyulán

„Biztos hely — hajléktalan személyek integrációs programja Gyulán” címmel nyújt be pályázatot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, mint konzorciumvezető és a gyulai önkormányzat — döntött csütörtöki ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

P. G.

Mint az előterjesztés ismertetésekor dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Gyulai Szociális és Fejlesztő Központja projektjének hosszú távú célja, hogy kivezesse az utcán élőket a hajléktalanságukat eredményező krízishelyzetből. Ehhez a bevont hajléktalanok támogatást kapnak lakhatásuk megteremtéséhez, miközben a szakemberek személyre szabott egyéni és csoportos szolgáltatásokon keresztül segítik őket a munkavállalásban és a társadalmi reintegrációban.

A programba bevonni kívánt emberek kiszámítható és megbízható lakhatásának megteremtése érdekében a segélyszervezet együtt kíván működni a gyulai önkormányzattal. Ennek keretében az önkormányzat két teljes körű felújításra szoruló bérlakást biztosít. Konzorciumi partnerként az önkormányzatnak arra is lehetősége nyílhat, hogy érintett két ingatlant felújítsa.

Balogh Lajos tanácsnok, képviselő kérdésére dr. Görgényi Ernő kifejtette, a humán és a társadalompolitikai bizottság fogalmazza majd meg a javaslatot, hogy kik költözhetnek be a lakásokba, így a kiválasztás még inkább eredményes lehet, és olyanok kaphatnak lehetőséget, akik betartják a közösségi együttélés szabályait.

A későbbiekben a gyulai önkormányzat határozott a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak költségvetési fedezetének biztosításáról is. Ennek kapcsán a polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait támogató ösztöndíjrendszerhez való csatlakozást. Az ösztöndíjkérelmek benyújtási határideje november közepén lejárt.

Amennyiben a képviselő-testület valamennyi, a pályázati kiírásnak megfelelő pályázót havi 5 ezer forint támogatásban részesít, akkor annak a költségvetési kihatása 1 millió 800 ezer forint. A grémium ezért jövő évi költségvetésében ekkora összeget biztosított a célra.

A testületi ülés elején a képviselők egy perces néma felállással tisztelegtek Gedeon József, a Gyulai Várszínház közelmúltban elhunyt igazgatójának emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!