Közélet

2015.05.26. 17:14

Apró falu Örménykút, de nem alszik

Akácvirágokkal és bodzabokrokkal szegélyezett bekötőúton jutni el Örménykútra, miután letér az utazó a nagy kamionforgalomtól zsúfolt 44-es számú főközlekedési útról. Szinte megváltás a csend, ami a falu környékét övezi. A legenda szerint a község a Décsi-laposban található kútról kapta a nevét, amelynél hajdanában az Erdélyből Pest felé vásárra igyekvő örmény kereskedők itatták jószágaikat.

Csete Ilona

A legenda helyett a földi, XXI. századi valóság fogad a falu határában. Asszonyok kapálják a friss veteményest, odébb modern játszótér várja a gyerekeket. Sajnos már nincsenek sokan. Éppen ezért van tengernyi dolga a falugondnoknak, aki napjában többször fordul, hozza s viszi a diákokat Csabacsűdre, az óvodások viszont a csabacsűdi Hársliget óvoda helyi intézményében játszanak, élvezik a természetközeli, kicsi település adta családias közeget. Itt valóban ismer mindenki mindenkit.

– A kisbusz 8+1 fő szállítására alkalmas, kihasznált a jármű. Reggel fél 7-kor indulok, kétszer fordulok délelőtt és kétszer délután a gyerekekkel, majd az orvosi ellátásért a szarvasi szakrendelőbe igyekvő idősekkel megyek a városba. Ha kell, bevásárolok, a gyógyszereiket intézem, van feladat bőven – meséli napi tennivalóit Hruska János, aki itt született, itt volt a korábbi munkahelye is. Tíz éve falugondnok, felesége Csabacsűdön tanít. Lányuk a fővárosban egyetemista, visszavárják őt a szarvasi szlovák iskolába. Fiuk Békéscsabán középiskolás.

Miközben azon tűnődünk, vajon visszatérnek-e tanulmányaik után a fiatalok, abban egyetértünk, hogy a mai fiatalok kíváncsiak, vonzza őket a világ megismerése, ami nem is olyan nagy baj addig, míg rendszeresen hazatérnek a szülői házba. Hruskáéknál ez így is van.

Lassan delet harangoznak, Molnár Jánossal ebédidőben találkozunk. Elárulja, 24 év után létszámleépítés miatt munkanélküli. Sok éve már közmunkásként dolgozik, elvált, ő és a testvére is édesanyjukkal él. Ötvenhat évesen meg se fordul a fejében, hogy máshol próbáljon szerencsét.

A 25 éves Ármós Lajosnak van két gyermeke, tanyán él a család. A fiatalember nem titkolja, sok választási lehetősége nincs, próbálkozásai viszont voltak, az iskolapadba visszaülni nem egyszerű. De tavaly elvégezte az alapkompetencia képzést. Tervei között szerepel, hogy a faluban vegyen házat. Arra viszont kevés a közmunkás bére.

Örménykúton nincsenek távolságok, így a falu központjában hallani, amint elvonul a kis csivitelő ovis csapat az étkezdébe. A visszaúton melléjük szegődünk. Kilenc kisgyerek napi nevelő-oktató munkáját látja el Fazekas Péterné óvónő és Pusztainé Tusjak Tünde dajka.

Nosztalgiázunk velük, hiszen ők is emlékeznek: nem is olyan régen, a rendszerváltás után még húsznál is több gyerek virgonckodott az örménykúti óvodában. Ezt a kistelepülést sem kerüli el az országos jelenség: kevés gyerek születik. Az idén még egy baba érkezésének se örülhettek. Viszont öt halottja már van e kis közösségnek 2015-ben.

Nem alvó település

Örménykút igaz, hogy csendes, de nem „alvó település” hiszen innen nem eljárnak az emberek dolgozni, hanem a környező településekről (Kardosról, Kondorosról, Csabacsűdről, Szarvasról) jönnek reggel, mert vannak munkahelyek (sajtüzem, szarvasmarha-telep, mezőgazdasági vállalkozás).

Az önkormányzat is kiveszi a részét a foglalkoztatásból. A közmunkások a mezőgazdasági és az értékteremtő programelemekben dogoznak. Ha megnyílna újabb lehetőség, még 5-6 örménykútinak az elhelyezését is megoldhatnák helyben.
 

Az önkormányzat is kiveszi a részét a foglalkoztatásból. A közmunkások a mezőgazdasági és az értékteremtő programelemekben dogoznak. Ha megnyílna újabb lehetőség, még 5-6 örménykútinak az elhelyezését is megoldhatnák helyben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!