Közélet

2014.07.02. 16:16

Féltik a vályogházakat a pockoktól

Battonya polgármestere szerint eddig is voltak pockok a lakott területen (ahogy más településeken), ám az idei rágcsálóinvázió okozhat kellemetlen meglepetéseket az embereknek hamarosan.

Cs. I.

Common Vole (Microtus arvalis) in natural habitat

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Hitchcocki filmbe illő jelenetektől tart dr. Karsai József. Ahogy ő fogalmazott: „A mielőbbi, nagyszabású védekezés érdekében adom a vészjelzéseket”.
A szántóterületeken már bizonyítottak a rágcsálók: túlélnek minden emberi praktikát. Napjainkban – ahogy arról már többször is hírt adtunk – a learatott árpa, búza után a pockok kedvenc területeivé váltak a kukoricások, a napraforgóföldek. De ezzel nem érik be, nem állnak majd meg — ettől tart a battonyai polgármester.

– Félelmetes, ahogy ezek az ártó kis szörnyek szaporodnak. Nem lehet homokba dugnunk a fejünket, a településeinket fenyegető pocokinvázióra kell felkészülnünk. Ma még jókat lakmároznak a rágcsálók a földeken. De hamarosan eltűnik onnan minden eleség, s akkor a faluk, a városok felé veszik az irányt. Hozzánk már beköltöztek. Ma reggel, a város központjában, több ház előtt magam is ötven lyukat tapostam be, amibe mérget helyeztünk. Védekeznünk kell az ingatlanokban, utcákon, tereken, ahogy azt a törvény előírja. A településünkön lévő vályogházakat ha megrágják a pockok, az összedőlés is bekövetkezhet. Vészharangot kongatok.

Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közegészségügyi osztályvezetője hangsúlyozta, a lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy ne találhassanak megfelelő életteret maguknak ezek a cseppet sem kívánatos rágcsálók: gondoskodni kell a rágcsálók ártalmának megelőzéséről, életkörülményeik megnehezítéséről, búvó- és fészkelőhelyeik megszüntetéséről, közlekedési útjaik elzárásáról, táplálékuk megvonásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!