Közélet

2014.01.25. 08:22

Szombaton egész nap havazás várható

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt, járhatatlan út, elzárt település nincs. Sarkad környékén fokozott óvatosággal közlekedjenek.

BEOL

Az ország több területén a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: lassanként a Dunántúl déli területein megszűnik a hóesés, míg az Alföldön és északkeleten további, általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 centiméter hó valószínű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban 10 centiméternél is több friss hó is hullhat.

A keleti megyékben várhatóan a késő esti órákig a hóréteg növekedésével az erős szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani - tették hozzá.


Az útinform szolgálat 5.30 órai összesítése alapján a Dunántúlon többnyire elállt a havazás, jelenleg Baranya és Tolna megyében, Dunaújváros és Monor közelében esik vagy szállingózik a hó. Havazást jeleztek Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Nyírségben, Tiszafüred és Debrecen környékén, valamint Csongrád és Békés megye nagy részén. Sarkad környékén ónos eső miatt síkosságmentesítési munkákat végeznek.


Az országos közúthálózat tisztításán csaknem 400 munkagépünk dolgozik – az elmúlt egy nap során összesen 8300 tonna sót juttattunk ki az utakra -, a folyamatos takarítás és sózás nyomán a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, Baranya megye déli területén, Solt és Baja térségében, Szentes és Orosháza közelében, valamint az észak-keleti országrészben havas szakaszokra kell számítani. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, de az M3-as emődi és az M35-ös hajdúböszörményi szakasza havas. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szegd és Makó között latyakos. Az M6-os autópálya Tolna és Baranya megyei szakasza hókásás, latyakos.


Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján az alábbi információk olvashatók:

A legfrissebb információk szerint megyeszerte minden út járható. Az időjárási körülményekkel összefüggésben egy balesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak; Sarkad közelében árokba csúszott egy gépjármű. (Itt a leginkább jégbordásak az utak.) A sérülteket a mentőszolgálat munkatársai látták el, a gyulai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.


A lakosság alapvető ellátását biztosító infrastruktúrák működése zavartalan, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség sehol.
Kérjük az útra kelőket, közlekedjenek óvatosan, az időjárási és útviszonyoknak megfelelően!


Folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását! (http://vesz.katasztrofavedelem.hu)


Fontos a réteges öltözködés, pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat.
A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni.
Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára.


Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!