Közélet

2012.07.29. 18:34

Emlékmű a biharugrai 56-os mártírnak

Biharugra az erdélyi testvértelepüléseivel, Bodossal és Bibarcfalvával együtt ünnepelt vasárnap.

L. B.

A református templom előtti főtéren felavatták Kiss László György gyulai szobrászművész alkotását, mellyel Hódos Sándor ’56-os mártírra emlékeznek, illetve a szétszakított Nagy-Magyarország térképe – „Nem, nem, soha!” felirattal – és a magyar címer is helyet kapott egy-egy művön.

Mint Vígh Ilona polgármester elmondta, Hódos Sándor a felkelők oldalán részt vett a forradalomban, Budapesten, utána bebörtönözték, 1961-ben ott érte a halál, 31 évesen.

– Egy ékszerrel gazdagodott Biharugra – utalt a község első embere Kiss László György művére – ez volt a gyulai szobrászművész tizedik köztéri alkotása –, melyet dr. Torma Évával, Hódosi Sándor unokahúgával együtt leplezte le. Az ünnepségen részt vett dr. Papp Lajos szívsebész-professzor, aki kiemelte, hogy a mártír fiatalon áldozta fel a legdrágábbat, az életét a hazáért, ugyanúgy, ahogy azok, akiket az első és a második világháborúban ért a végzet. Úgy véli, a haza és a hazaszeretet fogalma mára kiüresedett. Hangsúlyozta, nem a határ szab határt egy ország méretének, hanem azok, akik benne élnek.

– Nem támasztható fel Nagy-Magyarország, de nem is kell, mert benne él az emberi kapcsolatokban – folytatta a beszédeket dr. Kovács József országgyűlési képviselő, főigazgató főorvos, aki szerint a trianoni békediktátum során csak az volt a cél, hogy minél nagyobb területet kaphassanak a szomszédok, védtelenné tették Magyarországot.

Vígh Ilona polgármester elmondta, hogy egy más világ képe formálódik, az összetartozásé és a közös felemelkedésé. Ennek fényében a Bodosról és Bibarcfalváról érkezett vendégekkel közösen, a huszonkét éves kapcsolat emlékére egy fát ültettek el a református templom előtti kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!