Közélet

2012.04.28. 16:37

Klubot is avattak az örménykúti falunapon

Örménykút idén ünnepli önálló községgé válásának 60. évfordulóját. Ennek jegyében tartják ma a falunapot, melyen egy jelentős beruházást — az idősek számára kialakított klubot — is átadtak.

l. j.

A VIII. Örménykúti Falunap egy emléktábla-avatással kezdődött. A település megalapításának 60. évfordulója tiszteletére a községháza falára helyezett emléktáblát Szakács Jánosné polgármester és Miskó Bence körjegyző avatta fel.

A falu lakói és a meghívott vendégek ezután az egykori iskola épületéhez mentek. A néhány éve kihasználatlanul álló épületbe ugyanis most új élet költözött. Az önkormányzat az ingatlant tizenöt évre használatba adta a Magyarországi Evangélikus Egyháznak. Az egyház 24,7 millió forintból (az örménykúti önkormányzat 1,25 millió forintos hozzájárulásával) kívül-belül felújította az épületet. Mostantól a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat idősek és fogyatékkal élők számára működtet itt klubot. Kialakítottak továbbá egy gyülekezeti termet is, melyben rendszeresen tartanak majd igehirdetéseket a szarvasi Ótemplomi Egyházközség és az Újtemplomi Egyházközség lelkészei.

Az új funkciót kapott épület avatására eljött Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke is, aki Lázár Zsolttal, a szarvasi ótemplom lelkészével és Nobik Erzsébettel, a szarvasi újtemplom helyettesítő lelkészével együtt három kisgyermeket is megkeresztelt az új gyülekezeti teremben.

A falunap programja ezután a rendezvénytéren folytatódott, ahol Szakács Jánosné polgármester idézte fel röviden a település elmúlt hatvan évének legfontosabb állomásait. Ezután emlékplakettet adott át mindazoknak a lakosoknak, akik a község önállóvá válásának évében, azaz 1952-ben születtek.

Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a település történetének jóval régebbi mozzanatait is felidézte rövid, tartalmas előadásában. Az ünnepség zárásaként felavatták azt a díszkutat, amelyet Klimaj György és családja adományozott a településnek a 60. születésnap alkalmából.

A falunap a délután folyamán kulturális programokkal folytatódik, majd hajnalig tartó bállal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!