Közélet

2011.02.27. 15:28

Munkahely, szegénység, korrupció - miért aggódunk leginkább?

A munkanélküliségtől és a szegénységtől félnek legjobban az emberek Magyarországon — derül ki egy közelmúltban közzétett felmérésből. A legtöbben még a korrupciót és a politikai botrányokat is aggasztóbbnak tartják, mint egészségüket vagy az egészségügyi ellátás helyzetét.

Békés Megyei Hírlap

Az Ipsos tavaly havonta végzett felmérést összesen huszonnégy országban, így Magyarországon is arról, hogy az adott államban mi aggasztja leginkább az ott élőket. A vizsgálat szerint tucatnyi országban, köztük hazánkban is a munkanélküliségtől, állásuk elvesztésétől tartanak a legjobban az emberek. A félelemlista „második helyére” a szegénység, harmadik helyére a korrupció és a politikai botrányok kerültek. Nem kis meglepetésre az egészség és egészségügyi ellátás kérdése hátrébb szorult, a bűnözés szintén erősen foglalkoztatja az embereket, bár jelenleg nem annyira, mint Európa néhány más államában.

— A hasonló vizsgálatok során általában nagyjából megegyező eredmények születnek. Az emberek ugyanezeket a területeket tartják hosszú ideje a legproblémásabbnak  — elemezte a felmérést lapunknak Velkey Gábor kutató szociológus. Mint elmondta, a munkanélküliségtől és a szegénységtől való félelem előretörését elsősorban az elmúlt évek gazdasági válsága, az egzisztenciális bizonytalanság okozza. Korábban általában a legtöbben az egészségük és a bűnözés miatt aggódtak.

A kutató szociológus kérdésünkre kifejtette, a korrupció és a politikai botrányok valóban egyre inkább foglalkoztatják az embereket, elsősorban azért, mert a kérdés a hatalmi harcok, a pártok éles szembenállásának egyik fő területévé vált. A sajtóban szinte mindennapossá váltak az ilyen esetekről szóló beszámolók, amelyek jelentősen felerősítették a lakosság érzékenységét.

További elemzés a szakpszichológustól a témával kapcsolatban: Békés Megyei Hírlap, február 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!