Lovassport

2018.01.17. 20:34

Táltos nagyon a szívéhez nőtt Ritának

Több éve egy póni a társa, és már a Talent-programot is megjárták ketten együtt. Roszik Rita Sára hatévesen kezdett lovagolni, 2013 óta versenyez, 2017-ben a Békés megyei, illetve a régiós bajnokság érmeit vitte haza.

Munkatársunktól, [email protected]

– Nagyszénáson lakom, tizenöt éves vagyok, és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban tanulok, valamint a Nagyszénási Lovas Sport Egyesületnél versenyzem – kezdte bemutatkozását az ifjú tehetség.

– Hogyan került kapcsolatba a sporttal és miért pont a díjlovaglás mellett döntött?

– Hatévesen kezdtem, de már előtte is érdekeltek a lovak. Nagyon megkedveltem ezt a sportot, már akkor tudtam, hogy a későbbiekben is folytatni fogom. Sokat köszönhetek Szekeresné Benczur Piroskának, aki megtanította nekem az alapokat és Szekeres Zsoltnak, aki jelenleg is az edzőm. Az ugrómunka sosem érdekelt annyira, mint a díjlovaglás, ezért első versenyeimen ezekben a számokban indultam. Ebben a szakágban olyan különleges összhang van ló és lovasa között, aminek kialakítása mindig is érdekelt.

– Milyen lovon lovagol, ki segít kiválasztani a megfelelő partnert?

– Sajnos saját lovam nincs, egy szürke pónit, Táltost lovagolom, aki nagyon a szívemhez nőtt, hiszen rajta tanultam meg lovagolni, és szinte a kezdetek óta elválaszthatatlan párost alkotunk.

– Hogyan alakult eddig a lovaskarrierje?

– Kezdetben szabadidős versenyeken indultam, majd 2013-ban sikeres rajtengedélyvizsgát tettem. Eleinte E és A osztályban versenyeztem, és 2014-ben megszereztem az első Békés megyei bajnoki címemet. A következő szezonban már magasabb osztályban is sikerült helytállnom, az A és az L osztályban is felállhattam a dobogó legfelső fokára. Valamint a 2015–2016-os Talent-programba is felvételt nyertem, ahol nagyon sokat tanulhattam neves lovasoktól, edzőktől.

A 2016-os évet tartom talán a legjobb versenyszezonnak. Elindulhattam a Budapesten megrendezett korosztályos országos bajnokságon, ahol egyéniben hetedik, csapatban pedig negyedik helyezést értem el. Négyszögbe lovagolhattam Székesfehérváron, az U25-ös és Talentum országos bajnokságon, ahol szintén sikerült jó eredményeket elérnem, köztük egy nyolcadik helyezést. A nagy versenyek mellett a megyei bajnokságban is részt vettem, ahol a szezon végén egy ezüstéremmel lettem gazdagabb.

– Megyei ifjúsági bajnoki címet, régiós szinten bronzérmet vihetett haza a tavalyi évben. Hogyan értékeli az évadot?

– Az elmúlt szezonba is nagyon sok időt és energiát fektettem, hogy a lehető legjobban tudjunk teljesíteni. Igaz, hogy csak két versenyen tudtam indulni, de ez is elegendő volt a két cím elnyeréséhez. Ezzel teljesen elégedett vagyok annak ellenére, hogy az idei munkát kicsit későn tudtuk elkezdeni, mert a lovam több hónapos pihenőre kényszerült, ezért csak a tavasz közepén kezdtük el a munkát. Emellett egy másik lóval is elkezdtünk dolgozni.

– Mik a rövid és hosszú távú céljai?

– A közeljövőben szeretnék az új lovammal minél többet fejlődni és még jobban összeszokni. Lehetőség szerint a lehető legtöbb versenyen szeretnék elindulni, köztük a Békés megyei bajnokság fordulóin. Hosszabb távú céljaim között szerepel a magasabb osztályban való lovaglás és ismét felvételizni a Talent-programba.

A nagyszénási Roszik Rita Sára díjlovaglásban ért el szép sikereket régiós és megyei szinten. Fotó: Szabó Fruzsina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában