Autóversenyzés

2024.02.24. 13:19

Szisz Ferenc: nyolc évtizede halt meg az első Grand Prix szeghalmi győztese

Nyolc évtizede hunyt el Szeghalom, Békés vármegye és az egész ország egyik leghíresebb autóversenyzője. Szisz Ferenc annak ellenére vezette győzelemre a Renault-t az első Grand Prix versenyen, hogy nem az rendelkezett a legerősebb erőforrással.

Beol.hu

Szisz Ferenc 1873. szeptember 20-án született Szeghalmon. Érdeklődött a gépek iránt, már fiatalon a helyi uradalmi műhelyben találta magát – írja cikkében a Magyar Nemzet. Később mozdonyvezetőként kezdett dolgozni, mivel a járművek iránt érdeklődők a XIX. század végén vagy a mezőgazdasági lokomotívokkal foglalkoztak, vagy a vasútat választották. Sok vasutas később nyergelt át a gépjárművekre. Szisz Bécs, Salzburg, München és Berlin után 1900 tavaszán költözött Párizsba osztrák feleségével. Érdekelte az autózás, ami akkor Magyarországon rendkívül egzotikusnak számított.
A XX. század hajnalán Franciaország volt az autózás központja, ám Szisz eleinte egy kohászati üzemben dolgozott. A cégnek azonban olyan illusztris ügyfelei voltak, mint a Renault fivérek, Louis és Marcel, akiknek a gyára éppen 1900 körül indult komoly fejlődésnek. Szisz csakhamar náluk folytatta a munkáját szerelőként.

Szisz Ferenc, Grand Prix, autóversenyzés
Szisz Ferenc szobra a Hungaroringen Fotó: Getty Images

A Francia Autóklub úgy döntött, hogy 1906. június 26–27-én zárt pályás versenyt szervez Párizs környékén, amelyen nem korlátozza az országonkénti nevezők számát. Ezt a viadalt tartják a modern autóversenyzés ősének, és ezt nyerte meg Szisz Ferenc a 3A rajtszámú Renault AK 90CV pilótájaként. Ugyanakkor a történeti hűséghez hozzátartozik, hogy nem ez volt az első, nagydíjnak hívott verseny, de ez volt az első elismert és sikeres Grand Prix. Szisz Ferenc annak ellenére vezette győzelemre a Renault-t, hogy nem az rendelkezett a legerősebb erőforrással.

Szisz Ferenc megnyitotta a nagy garázst

Szisz az 1907-es nagydíjon a második helyet szerezte meg, 1908-ban nem ért célba. 1909-ben otthagyta a Renault-t, ami a versenyzői pályafutása végét jelentette. Saját vállalkozást alapított, ez volt a Grand Garage de Neuilly (Neuilly-i Nagy Garázs). A kifejezés egy olyan komplexumot jelentett, ahol javították és tárolták az autókat, sőt sofőrszolgálatot is biztosítottak. A versenyzéshez még kétszer tért vissza, 1914-ben és 1923-ban, de utóbb már nem ő vezetett, csupán segítette a csapatát.

230723_0050_FI
Emlékét a magyar autósport is máig őrzi a Hungaroringen. Fotó: Földi Imre/NSO


Magyarországon élő rokonságával haláláig tartotta a kapcsolatot, és bár nem született gyermeke, testvérei leszármazottai itt élnek. Szisz Ferenc 1944. február 21-én, tüdőgyulladásban hunyt el a Párizs közelében található Auffargis-ban. Fekete márvány síremlékét máig a Francia Autóklub és a Renault gondozza.
Szülővárosa, Szeghalom szintén, ahol a győzelme századik évfordulóján, 2006-ban szobrot állítottak neki. Az autósportban a megbecsülését jelzi, hogy róla nevezték el a Hungaroring egyik kanyarját, valamint 2003 óta a pálya főbejáratánál Szisz Ferenc szobra fogadja az érkezőket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában