Röplabda

2023.03.10. 07:11

Hat év után nyerhet ismét Magyar Kupát a Békéscsaba

Kedden este két és fél órás tömény izgalmat hozó, fantasztikus mérkőzésen győzött a horvát HAOK Mladost Zagreb ellen, s jutott be a Közép-európai Liga döntőjébe a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapata. Mindez azt is jelenti, hogy a viharsarki csapat idén már biztosan két finálét vív, jó esetben az Extraligával együtt akár hármat is, az elsőt vasárnap 19.45 órától Rákosmentén, a Vasas Óbuda ellen a Magyar Kupában.

Gajdács Pál

Fotó: Imre György

A Békéscsabai RSE története során hatodik alkalommal jutott el a Magyar Kupa döntőjébe, 2016-ban és 2017-ben a Vasas Óbuda ellen elhódította a trófeát, 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben ezüstérmes lett, miután kikapott – mindannyiszor a Nyíregyházától (a csabaiaknak 2014-ből és tavalyról van egy-egy bronzérme is).

Egyértelműen a Vasas Óbuda várhatja pihentebben a csatát, hiszen a héten nem kellett mérkőzést játszania.

Kertész Petra, a csabaiak egyik liberója nagy izgalommal várja a vasárnapi finálét:

– Számomra a Magyar Kupa nagyon sokat jelent – mondta a Magyar Röplabda Szövetség honlapján. – Az, hogy az aranyéremért játszunk, hatalmas büszkeséggel tölt el és már fél siker, de természetesen szeretnénk feltenni az i-re a pontot azzal, hogy kupagyőztesek leszünk. Nagyon sok és kemény munkát végzünk annak érdekében, hogy megnyerjük a kupát.

Petra meglátása szerint az Extraliga alapszakaszt második helyen záró Békéscsaba csapatszinten nagyon egyben van:
– Szerintem az erősségünk az, hogy nagyon jó az összhang mind a csapattársak, mind a stáb között. A végsőkig tudunk egymásért küzdeni.
Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke az eseményt megelőző budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar röplabdázásnak fontos eseménye lesz ez a kupadöntő.

– Itt az alkalom, hogy ez a csodálatos sportág megmutassa, miért szeretik világszerte sok millióan. Az pedig külön megadja a savát-borsát, hogy a Békéscsaba–Vasas egy „modernkori klasszikus”, hogy egy sajtóorgánumot idézzek. A felek ezt igazolták is, hiszen ez a két csapat dominált az elmúlt tíz esztendőben, ezért a laikusok számára is csemege lesz. Az egész város és a klub is erre fókuszál a Közép-európai Liga-elődöntő után, mert meg szeretnénk nyerni.

A klubelnök elmondta, hogy elmúlt időszak meccsei hatalmas küzdelmet hoztak a két együttes között, és akármerre dőltek el, nemcsak a szurkolóknak, hanem az átlag sportszeretőknek is maradandó élményt adtak, és ilyen rangadóra számít vasárnap is. Aláírna most is egy olyan eredményt, mint 2017-ben (akkor 3:0-ra győzött a Békéscsaba – a szerző), de a klub nem a múltban él, a fókusz a jövőn van. Adott a lehetőség és hisznek abban, hogy élni tudnak vele.
A Békéscsaba ellenfele, a Vasas Óbuda csapatkapitánya, Ayshan Abdulazimova úgy vélekedett, hogy mindig rendkívül nehéz a Békéscsaba ellen játszani, hiszen egy remek gárdáról van szó.

– Tiszteljük ellenfelünket, de bízunk az edzői stáb által kitalált taktikában. Az előző idényben három trófeát nyertünk, idén kettőt szeretnénk elhódítani.
A győztes indulhat a második számú európai sorozatban, a CEV-kupában.

Szombati férfi, másnap a női döntőt és bronzmérkőzést rendezik a budapesti XVII. kerületben található multifunkcionális, 1500 néző befogadására alkalmas Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A mérkőzést az M4 Sport+ élőben közvetíti.

Csabai oldalon egyre nagyobb a nyomás

Hollósy László akkori csapatával, a Nyíregyházával kétszer, 2018-ban és 2019-ben is elhódította a Magyar Kupát, éppen a Békéscsabai RSE ellen. A harmadik szezon óta a német VfB Suhl Lotto Thüringennél dolgozó tréner így látta a finálé esélyeit:

– Az utóbbi évek a BRSE és a Vasas rivalizálásáról szólnak – mondta az MRSZ honlapján a szakember. – Csabai oldalon egyre nagyobb a nyomás, hiszen egy igazán sikeres időszak után már nagyon ki vannak éhezve egy újabb sikerre. Az aktuális mentális állapot fog dönteni. A legfontosabb tényező, hogyan tudják kezelni a csapatok a nyomást. Fontos lesz az is, ki tudja a másikat egy kicsit meglepni. Én várok valami kis váratlant mindkét edzőtől. Egy kis taktikai módosítás elbillenheti a mérleg nyelvét egyik vagy másik oldalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában