Parasport

2023.02.22. 15:45

Érzékenyítő program: négy csabai középiskola tanulói a Vandháti úton

Négy középiskola, az Andrássy, a Belvárosi, a Vízmű és a Trefort tanulói vendégeskedtek szerdán a Vandháti úti Esély Pedagógiai Központban, ahol a február 22-ei magyar parasport napja alkalmából tartottak érzékenyítő rendezvényt.

Licska Balázs [email protected]

Fotó: L. B.

Mihályi István gyógypedagógus, a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetségének titkára tartott előadást a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeiről, valamint levetítették A lehetetlen határán – magyar parasportolók című dokumentumfilmet is a programon. Kiemelte: nagy különbség van a nyári olimpiákat követő paralimpia, valamint a speciális olimpia, a siketlimpia vagy a szervátültetettek versenyei között.

A szakember fontosnak nevezte, hogy megtapasztalhassák a város más középiskoláiba járó diákok, hogy milyen munka folyik a Vandháti úton, megismerhessék, hogy az intézményben milyen fiatalok tanulnak, akikkel egyébként az utcán bármikor találkozhatnak. Úgy véli, a program azért is volt hasznos, mert így eloszlathatták a tévhiteket.

A program érdekessége volt, hogy a vendégeskedő fiatalok beszélgethettek is Vizsnyai Dávid többszörös speciális olimpiai bajnok asztaliteniszezővel, valamint Lehoczki János speciális olimpiai ezüstérmes erőemelővel. 

Sőt, az intézményben pingpongasztalokat is felállítottak, amelyek mellett ütőt ragadhattak a fiatalok és elleshettek fogásokat Vizsnyai Dávidtól, illetve a szomszédos súlyemelőteremben Lehoczki János bemutatta nekik, hogy mit jelent a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás, és ez alapján akár ők is kipróbálhatták az erőemelést.

A rendezvényen részt vett a város vezetése, így Szarvas Péter polgármester, Varga Tamás alpolgármester, dr. Szigeti Béla, az ifjúsági és sportbizottság elnöke, valamint Szigeti Csaba, a városháza oktatási, kulturális és sportosztályának osztályvezetője. A városvezető egyeztetett Szabó Évával, az Esély Pedagógiai Központ intézményvezetőjével, valamint sportolt is, összemérte asztalitenisz-tudását Vizsnyai Dáviddal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában