Légtorna

2022.12.01. 14:47

Mindkét Békés megyei légtornász bronzérmes Észtországban

Két bronzéremmel tértek haza a Sportolj Békés Megye Sportegyesület légtornászai az észtországi Kadrinában megrendezett POSA légtorna Európa-bajnokságról.

Gajdács Pál [email protected]

Bácskay Adél

November utolsó hétvégéjén rendezték meg a POSA nemzetközi szövetség) kontinensbajnokságát, melyen Békéscsabáról Kopcsák Lujza karikán, Bácskay Adél silken indult.

A magyar delegáció a tornához hasonlóan először pódiumedzésen vett részt, melynek során a versenyzőknek volt lehetőségük bejárni a színpadot, valamint edzeni egy keveset. Ezen a napon még a magyar csapat bemutatkozó műsorát állítottuk össze a megnyitó ceremóniára.

– Vasárnap eljött a nagy nap! A hónapok óta várva várt Európa-bajnokság napja. A versenyt a nemzetek bemutatkozó koreográfiái nyitották meg. A versenyzők között voltak nagyon tehetséges ukrán lányok, szlovákok, görögök, észt versenyzők, Izraelből is volt versenyző, valamint a szuper magyar légtornászok – számolt be a versenyről Varró Renáta, a Sportolj Békés Megye Sportegyesület edzője. – Egyesületünk életében ez volt az első légtorna Eb, melyen résztvehettünk. Kopcsák Lujza karikán, míg Bácskay Adél silken vívta ki magának a lehetőséget tavasszal a magyar bajnokságon.

Kopcsák Lujza

Bácskay Adél első magyarként délelőtt versenyzett. 

– Nagy volt az izgalom, viszont szép gyakorlatot mutatott be – folytatta Varró Renáta. – Hatalmas tapsot kapott. Adélnak volt egy kisebb lábsérülése, emiatt a spárgákat a bal helyett a jobb lábával kellett csinálnia, hogy kíméljük a sérült lábat. Szépen teljesítette ezt a nem egyszerű feladatot. A felkészülés, illetve a sérülés alatt Kovács Zsuzsi gyógytornász rengeteget segített neki. Adél silken (hosszú, minimum 12-16 méteres selyemszalag, ezzel végzik az akrobatikus elemekből álló gyakorlatokat – a szerző). a junior B, 15-17 éveseknél a harmadik helyezést ért el.

Kopcsák Lujza a nap második felében negyedikként lépett színpadra.

– Kiválóan sikerült gyakorlata után vártuk a többi versenyzőt a lihegőben, legfőképp azt, hogy milyen pontot kapnak. Eléggé izgalmas percek voltak, de végül Lujzáé lett a bronzérem. Nagyon boldogok voltunk. Lujza a junior A, 10-14 éveseknél versenyzett.

Varró Renáta szerint a nemzeti melegítőt viselni nagy szó. Megtisztelő és értékes. 

– Nem olimpiai sport a légtorna, de ez az Európa-bajnokság így is óriási élmény volt számunkra – mondta Varró Renáta, akinek Szilágyi Csilla volt a segítségére a felkészítésben. – Nagyon jó volt egy magyar delegációhoz tartozni, nagyon sok kiváló versenyzővel együtt, egységes melegítőt és címert viselni. Itt minden magyar szurkolt a nemzettársainak. Hatalmas élmény volt számunkra. Adél és Lujza a gyakorlatuk bemutatása után sem tétlenkedtek, a verseny után egyből sorolták a jövőben megtanulandó elemeket, melyeket szeretnének beépíteni a gyakorlataikba, sőt, zenéket is kaptam tőlük, melyekre szívesen légtornáznának jövőre. Azt hiszem kellő motivációt szereztek a versenyen. Nagyon jó volt, hogy a Sportolj Békés Megye SE légtornászai, és a szüleik online velünk voltak a verseny alatt, szurkoltak és motiválták a lányokat. Ez egy olyan közösség amire edzőként mindig is vágytam!

Élmények a versenyen kívül is

A Sportolj Békés Megye SE versenyzői és családtagjai november 24-én érkeztek Tallinnba. Észtország fővárosába. Épen azon a hétvégén nyitott a karácsonyi vásár is, amit meglátogattak. Sokat sétáltak a városban, megnézték a Balti-tengert is. 

– A havas táj, az épületek lenyűgözőek voltak. Voltunk plázában, helyi kézműves boltokat látogattunk és célba vettünk néhány kávézót is. Szuperül éreztük magunkat, főleg, hogy a lányaink ilyen szépen szerepeltek, és mindketten egy gyönyörű Eb-bronzzal tértek haza, melyek öregbítik Békéscsaba és Békés megye hírnevét – mondta Varró Renáta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában