EYOF

2022.08.03. 06:34

Minden idők harmadik legjobb eredményét érte el a magyar csapat

A magyar atléták a három arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel a sportág külön éremtáblázatán az előkelő negyedik pozícióban zártak a szlovákiai Besztercebányán rendezett 16. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, megelőzve többek között a horvát, a francia, a svéd, a cseh vagy a német válogatottat.

G. P.

A besztercebányai versenyen minden idők – holtversenyben Belgráddal (2007) – harmadik legeredményesebb EYOF-eseményét zárta a magyar csapat Győr (2017) és Párizs (2003) után. 

A magyar fiatalok összesen 24 érmet szereztek a 48 ország mintegy 2300 ifjú sportolóját felvonultató viadalon, ezzel az éremtáblázat 5. helyén végeztek. A gyűjteményhez a legtöbb érmet az atléták tették hozzá, akik tizenegyszer állhattak fel a dobogó valamelyik fokára.

Az atléták tizenegy érme magasan a legtöbb, amit az atléták az EYOF 1993 óta íródó magyar történetében elértek. Eddig a 2013-as esemény volt a legtermékenyebb a maga hat érmével, igaz, akkor négy arany is került a gyűjteménybe Utrechtben. A huszonhat magyar atlétából tizenheten szereztek érmet. Mellettük pedig többen végeztek dicséretes pontszerző vagy döntős helyen.

Az éremhalmozásból az 5000 méteres gyaloglásban induló Kovács Alexandra, a Kopp Békéscsabai AC fiatalja is kivette a részét, aki 23:17,79 perces egyéni csúcsot ment úgy, hogy félperces büntetése után küzdötte fel magát a dobogó 3. fokára. 

Urbanikné Rosza Mária tanítványának az aranyra is jó esélye lett volna, hiszen a táv elején harmadmagával jócskán lehagyta kihívóit.  A 800 méteres síkfutás döntőjében Kis Petra Sára ugyan nem ért fel a dobogóra a 800 méteres síkfutásban, de 2:12,92 perces időeredménnyel, kiélezett hajrában így is a pontszerző 5. helyen végzett. Számában az első öt helyezett egy másodpercen belül ért célba. A harmadik békéscsabai atléta, Bor Benjámin az 5000 m-es gyaloglásban lett volna érdekelt, ám a Covid-tesztje pozitív lett, így nem indulhatott el a csapattal.

Volt mire visszaemlékeznie az egyébként mindhárom csabait felkészítő edzőnek, Urbanikné Rosza Máriának:

– A július számomra és tanítványaimnak is mindenképpen eseménydús, eredményekben, élményekben gazdag hónap volt – kezdte a gyaloglóként korábban három olimpián, hat világbajnokságon, öt Európa-bajnokságon induló egykori atléta. 

– A hónap elején két tanítványom Kis Petra Sára, Kovács Alexandra és jómagam Jeruzsálemben az U18-as ifjúsági Eb-n együtt élhettük meg életük első világversenyét. A szép szereplés után egy nagy levegővételnyi idő elteltével Kovács Alexandra, Kis Petra Sára, Bor Benjámin és én kerültünk az EYOF utazó csapatba. Benjámin végül egészségügyi okok miatt sajnos nem indulhatott el. Kis Petra Sára már rögtön az első napon rajthoz állt nyolcszáz méteres szám selejtezőjében, ahonnan taktikus, magabiztosan második idővel jutott a döntőbe. A két nappal későbbi döntőben hatszáz méterig az élen futott, bátran felvállalta a vezetést, majd a nagyon szoros hajrában, igen előkelő ötödik helyezést érte el. Másnap Kovács Alexandráért szoríthattunk az ötezer méteres gyaloglásban. Versenye nagy izgalmakat hozott, végül óriási hajrájának köszönhetően, szenzációs egyéni csúccsal bronzérmet szerzett.

A hegyen sem estek kétségbe az alföldiek

Július utolsó hétvégéjén rendezték meg a 16. Hegyifutó Országos Bajnokságot. A mezőny Parádfürdőről indult és a Kékestetőn volt a cél. A 9,2 km hosszú pályán 800 méteres szintemelkedést kellett leküzdeni a versenyzőknek.

– Turistaként már biztos sokan felmentek a Kékestetőre, de a futókat embert azért próbáló feladat elé állították a kidőlt fákkal és sziklákkal tarkított kaptatók. A 95 fős mezőnyben mind a három békéscsabai atléta feljutott, ráadásul remek idővel és eredménnyel.

Tóth Sándor vezetőedző így értékelte versenyzőit:

– Az ifjúsági korú 49:50 perces idővel Zahorán Milán megnyerte a korosztályában a versenyt és abszolútban a kiváló negyedik helyen futott be. Szenior versenyzőink is nagyszerűen szerepeltek. Komáromi László (1:00,03) az ötven év felettiek versenyében diadalmaskodott, dr. Kovács Mihály (1:15:00) a legnépesebb kategóriában az M45-ösök között az előkelő hetedik helyen gyűrte le a kaptatókat. Mindhármuknak kiváló felkészülési lehetőséget jelentett a következő versenyekre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában