Atlétika

2022.03.09. 06:30

Márton Anita kihagyja a vébét

Két bajnoki cím, országos rekord – nem panaszkodhatnak a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzői a Nyíregyházán vasárnap befejeződött fedett pályás magyar bajnokság után. Márton Anita súlylökésben szállította az aranyérmet, bár a világbajnoki induláshoz szükséges szinttől elmaradt, így nem lehet ott Belgrádban. A gyaloglóknál Oláh (Kovács) Barbara szintén bajnok, míg Kovács Alexandra új korosztályos csúcsot ért el.

Gajdács Pál [email protected]

Márton Anita fedett pályán tizenötödik aranyát gyűjtötte be

Fotó: Fotó: NS

Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai AC vezetőedzője is elégedetten nyugtázta sportolói szereplését.

– Márton Anita súlylökésben hozta az elvárt aranyérmet, s bár még nem találja régi önmagát, az aranyérem így is szépen csillog. A gyalogló Oláh (Kovács) Barbara 3000 méteren elért egyéni csúcsa azt mutatja, hogy a portugáliai edzőtáborban elvégzett munka eredménye már kezd látszódni, reméljük, hogy a márciusi békéscsabai bajnokságon is győzni tud – jegyezte meg Tóth Sándor. 

– Steigerwald Ernő először futott a felnőttek között ob-n, a 400-on szerzett bronzérme és az egyéni csúcsa is dicséretes, mint ahogy a gyalogló junior magyar rekordot elérő, a versenyen negyedik Kovács Alexandráé is. Mindig azt mondom, hogy a korosztályosaink csúcsai akkor fognak igazán sokat érni, ha majd később a felnőtt mezőnyben is tartósan is ott tudnak lenni a legjobbak között, mint a sokszoros bajnok Márton Anita, a korábbi atlétáink közül Baji Balázs, vagy Gregor László.

A 15. fedett pályás bajnoki aranyérmét megszerző Márton Anita örömébe szomorúság is vegyült, hiszen nem sikerült meglökni a 18,30 m-es szintet, így nem vesz részt a március 18-án kezdődő belgrádi fedett pályás világbajnokságon.

– Az alapozás idején úgy gondoltuk, hogy a szint teljesíthető lesz a szezonban, de a lábammal a sérülés után nem úgy haladtam előre, ahogy szerettem volna, pedig egy éve műtötték a térdemet – mondta a világbajnoki címvédő. 

– Javul, csak sokkal lassabban. Az orvosok azt mondták, hogy műteni nem kell, csak legyek türelmes. Na, ez az, ami nehéz egy sportolónak. A húsz év alatt szinte nem is voltam sérült. Címvédőként lassan feldolgoztam magamban, hogy nem lehetek ott Belgrádban. Láttam, hogy nem tudok könnyen visszajönni, de annak örülök, hogy a hazai szövetség és a klubom részéről is sok biztatást kapok, mindenki nagyon türelmes. 

Márton Anita a téli szezonban még két versenyen vesz részt, a portugáliai dobó-Európa-kupán, ezt megelőzően pedig a hazai téli dobóbajnokságon. 

– Ezután egy új alapozó időszak következik, melynek március végén része lesz – várhatóan nyíregyházi helyszínnel – egy edzőtábor. Olyan helyszínt keresünk, ahol kint, rossz idő esetén bent is tudunk dolgozni. Áprilisban elmennénk a montenegrói edzőtáborba, ahol két nemzetközi versenyen vennék részt lezárva ezt az időszakot. Ha ott jobb eredményeket lökök, akkor lehet arról szó, hogy a Gyémánt Liga dohai állomásán elinduljak. Hosszú távon a müncheni szabadtéri Eb jelenti az idei célversenyt. 

Anita edzője, id. Eperjesi László is előretekint, ám kérésünkre értékelte a magyar bajnokságot is. 

– Mondják, hogy a magyar bajnokságot elég megnyerni, de ez így nem teljesen igaz, mert mi kicsit jobb eredményben bíztunk. Sajnos ez egy ilyen nap volt, nem hozta azt, amit vártam. 

A sérülése után lassan javul, ám az edzéseredményei egyre jobbak. Címvédőként elindulhatna a vébén, ám 17 méter körüli lökésekkel nem lenne eredményes, inkább kihagyjuk. Bár kisebb versenyre, a dobó Európa Kupára kiutazunk, hogy Anita visszatérhessen a nemzetközi vérkeringésbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában