Mérlegelés

2022.02.01. 09:48

A legjobb klubok között van a csabai egyesület

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club sportolói 2021-ben ötvenkilenc érmet – köztük huszonöt aranyat – nyertek az országos bajnokságokon, és ezzel hazánk legjobb hat egyesülete között vannak. Két versenyzőjük, Márton Anita és Kovács Barbara a tokiói olimpián képviselték hazánkat. A klub tavalyi eredményeiről, valamint az idei tervekről Tóth Sándor igazgatóval beszélgettünk.

Verasztó Lajos

A jövő csabai reménységei, Karsai Gábor, Erős Eszter, Baukó Petra és Steigerwald Ernő

– Több sportolójuk szerepelt tavaly a nagy nemzetközi versenyeken. Miként ítéli meg a szereplésüket? 

– Büszkék vagyunk arra, hogy a világ sportolóinak négyévenkénti legnagyobb seregszemléjén, a nyári olimpián két versenyzőnk képviselhette hazánkat, Békéscsabát és a klubot. A szülés után alig fél évvel dobókörbe álló Márton Anita huszonegyedik lett súlylökésben, míg tanítványom, Kovács Barbara a második olimpiáján szerepelt Japánban, és a 20 km-es gyaloglásban a 2016-os Rióban elért eredményéhez képest szépen javított, és a negyvenhatodik helyen ért célba. Nadj Levente az U23-as Eb-n 400-on ötödik lett, a 4x400-as váltóban Steigerwald Ernővel együtt a hetedik helyen végeztek. Az U20-as világbajnokságon 10 km-es gyaloglásban Zahorán Petra a tizenhatodik helyet szerezte meg. A hallássérültek világbajnokságán Mihály Réka 800 méteren az ötödik helyen érkezett a célba, míg 1500 méteren a nyolcadik helyen végzett. 

– Hogyan értékeli atlétáik 2021-es szereplését az országos bajnokságokon? 

– A különböző korosztályokban az országos bajnokságokon kitettek magukért atlétáink, hiszen összesen ötvenkilenc érmet nyertek. Huszonöt országos bajnokunk volt 2021-ben, huszonhárom ezüst- és tizenegy bronzérmet hoztak haza sportolóink az országos bajnokságokról. Kiemelném a 24 órás ultrafutó magyar bajnokságon a nőknél győztes versenyzőnket, Zétényi Szvetlánát, és a férfiaknál második Simon Györgyöt. A felnőtt magyar Szuper Liga döntőjében négy első helyet szereztünk, Márton Anita súlylökésben és diszkoszvetésben, Nadj Levente a 400 méteres futásban, míg Kovács Barbara a 10 km-es gyaloglásban lett aranyérmes. 

– A békéscsabai egyesület hány ifjú sportolója öltötte magára a magyar válogatott mezét az elmúlt esztendőben? 

– A világversenyeken szerepeltek mellett fiataljaink közül az U18-as válogatottban a négy nemzet viadalán képviselte hazánkat a 3000 méteres távon Karsai Gábor, 110 gáton Hrabovszki Balázs, rúdugrásban Erős Eszter, 1500 méteren Zahorán Milán és súlylökésben Baukó Petra, valamint Csizmazia Áron. 

– A múlt év utolsó napján – a pandémia miatt egy esztendő kihagyás után – ismét megtartották a szilveszteri futógálát, amelyen mintegy ötszázan álltak rajthoz… 

– Annak örülünk, hogy végre ismét tarthattunk egy olyan rendezvényt, amelyen az amatőrök is rajthoz állhattak, és így őrizni tudtuk a több mint három évtizedes hagyományt, és lehetőséget adtunk a futás megyei, illetve csabai szerelmeseinek egy jó hangulatú évzáróra. 

Sokan képviselik idén hazánkat, a várost a nemzetközi porondon

Tóth Sándor a 2022-es tervekről: – Azt tervezzük, hogy minden korosztályos bajnokságon rajthoz állunk, és minél több érmet szeretnénk szerezni. Arra törekszünk, hogy a ligaversenyeken ott legyenek atlétáink, és minél többen bejussanak a döntőbe. Ami a nemzetközi szereplést illeti – amiket igen komoly kvalifikációs rendszer előz meg – márciusban a dobó-Európa-kupán, Portugáliában ott lehet Márton Anita súlylökésben és Bogdán Annabella gerelyhajításban. 

A belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon Márton Anita vesz részt. Júliusban az U18-as Európa-bajnokságon Jeruzsálemben bízunk abban, hogy ott lehet Erős Eszter rúdugrásban, Baukó Petra súlylökésben, Kovács Alexandra az 5000 méteres gyaloglásban, Zahorán Milán a 800 és 1500 méteres futásban, Kis Petra a 800 méteres futásban. 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Besztercebányán Kovács Alexandra és Kis Petra képviselheti klubunkat. Az atlétikai világbajnokságon Oregonban Márton Anita vesz részt. Augusztusban az U20-as világbajnokságon a tervek szerint Nadj Levente (400 m), Karsai Gábor (5000 m) és Hrabovszki Balázs (110 m gát) áll rajthoz. A müncheni atlétikai Európa-bajnokságon Márton Anita súlylökésben, Bogdán Annabella gerelyhajításban, Nadj Levente és Steigerwald Ernő a 4x400-as váltóban, Kovács Barbara 20 km-es gyaloglásban mérettetheti meg magát. Érintve leszünk még a siketlimpián Mihály Réka által, illetve a szenior-világbajnokságon Komáromi László és dr. Kovács Mihály révén. Tizenkét versenyzőnk van, akik kvalifikálhatják magukat a felsorolt világversenyekre. Természetesen Márton Anitáért szurkolunk, aki ha eléri régi formáját, sok örömet szerezhet még nekünk. A klub történetében, de még szűkebb pátriánkban, Békéscsabán sincs olyan egyesület, ahol ennyi kiváló versenyző van, akik képviselhetik hazánkat, váro­sunkat a nemzetközi színtéren. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában