vívás

2021.06.28. 12:04

Gachályi Gréta egyéniben először lett bajnok

Egy arannyal és két bronzéremmel zárták a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia ifjú pengeforgatói az Olimpici országos bajnokságot.

G.P.

Keszthelyen zárult a világjárvánnyal súlyosbított 2020–2021-es versenyidény. A szokásoknak megfelelően a legfiatalabb korosztály országos bajnokságának adott otthont a Balaton-parti város.

A legidősebbek, a serdülők között egyetlen versenyző képviselte a békéscsabai szakosztályt, nem is akárhogyan. Gachályi Gréta rendkívül sikeres idényt tudhat maga mögött. Serdülőként tagja lett a kadet válogatottnak, de a világjárvány megakadályozta abban, hogy nemzetközi szinten is megmutassa tehetségét. Sorra nyerte korosztálya hazai versenyeit, egyedül a Békéscsabán rendezett megmérettetésen kellett megelégednie az ezüstéremmel. A bajnokság egyik legnagyobb esélyeseként vágott neki a küzdelmeknek. A csoportkörből veretlenül lépett tovább, majd a táblán két győzelemre volt szüksége a döntőbe kerüléshez. A pécsi Herke legyőzésével pedig már a dobogós helyezés is meglett.

Gachályi Gréta a dobogó felső fokán

A debreceni Nagy Blanka jól képzett, kemény ellenfél, asszójukban nagy küzdelem alakult ki. A hajrát csekély előnnyel Gréta kezdte, s remek győzelmet aratott (15:13). A nagydöntőben az előző évi verseny visszavágójára készülhetett a diósgyőri Nagy Emma ellen, de meglepetésre kikapott klubtársától, Herenditől. Ellene Grétának pozitív a mérlege, nem is volt kérdés, ki a jobb vívó közülük. A csabaiak büszkesége végig vezetve nyerte élete első (de biztosan nem az utolsót) egyéni bajnoki címét. Gréta a bajnokság mellett toronymagasan megnyerte a korosztály ranglistáját is.

Törpici korosztályban (31 vívó) Somogyi Alíz lépett pástra a csabaiak közül. Egyetlen vereséggel jutott tovább csoportjából, majd két 10:3 arányú győzelemmel beverekedte magát a nyolcas döntőbe. Itt nem kisebb feladat várt rá, mint az olimpiai bronzérmes Somfai Péter Eper nevű lányának legyőzése. Ez a csörte már szorosabban alakult, de a végén a csabaiak örülhettek (10:6). Az óbudai Légrádi elleni asszó nagy izgalmakat hozott, végül egyetlen találattal a fővárosi versenyző győzött. Alíz így a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s az összetett ranglistán is ezt az előkelő helyezést érte el.

A fiúk (46 vívó) mezőnyében Suhajda Péter 18., Köles Keve 21. lett.

A gyermek korosztályban (84 vívó) Petrovszki Áron bizonyult a legjobb csabainak. Meggyőző teljesítménnyel jutott be a döntőbe, ahol újabb nagyarányú győzelmet aratva a dobogón találta magát. A Budapesti Honvéd versenyzője, Kiss megállította Áron menetelését, de a korosztálynál egy évvel fiatalabb reménység bronzérme kiváló teljesítmény. Áron a ranglista negyedik helyén végzett.

A lányoknál (85 vívó) Juhász Hanna egyetlen győzelemre állt csak a nyolcas döntőtől, de végül ez nem jött össze. Jövőre ő is javíthat idei kilencedik helyezésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában