karate

2021.03.16. 10:49

Idén jól vizsgázott a liga

Február végén Szarvason zárult a Hayashi Magyar WKF Karate Liga zárófordulója. A négy állomásból álló versenysorozatot a szarvasi Ruzsinszki György elképzelése alapján a Magyar Karate Szövetség hagyta jóvá és szervezte. Erre a járványügyi helyzet miatt felfüggesztett nemzetközi versenynaptár teremtett alkalmat. Az ötletgazda az esemény előéletéről és az idei tervekről egyaránt beszélt.

Verasztó Lajos

Fotó: NAGY AKOS KODOMO BT

– Honnan ered a liga ötlete? – kérdeztük a szarvasi karatésok V. danos mesterét.

– A múlt tavaszi versenymentes időszakot követően, szeptemberben volt egy karateverseny, amin még elindulhattunk. Ott éreztük, hogy nagyon nagy szükségük van a sportolóknak arra, hogy újra tatamira lépjenek. Ekkor ültünk le néhány egyesület képviselőjével, s találtuk ki a ligát. Kidolgoztuk a rendszerét, igaz, akkor még nem voltak érvényben a mostani járványügyi rendelkezések, de úgy állítottuk össze a rendszert, hogy az megfelel a mostani, szigorú előírásoknak is.

– Számos egészségügyi intézkedés mellett ezért lett eleve kétnaposra tervezve a sorozat?

– Szerettük volna elérni, hogy adott időben minél kevesebben tartózkodjanak a csarnokban, ezért idősávokra osztottuk a programot. Már akkor is zárt körű volt a verseny, amikor ez még nem volt kötelező, tehát csak a sportolók és az edzők lehettek bent. A szarvasit megelőzően Bátaszéken, Újpesten és Zalaszentgróton rendeztünk fordulót, és sehonnan nem voltak visszajelzések megbetegedésről, a rendszer tehát megfelelő módon működött.

Ruzsinszki György, a szarvasiak edzője a városban tartott ligaforduló után nyilatkozik /Fotó: Nagy Ákos/

– Milyen feladatok várnak még ebben az évben a versenyzőkre?

– Van egy eléggé foghíjas versenynaptár, abból folyamatosan történnek lemondások, ezért nehezen tervezhető az év. Elindult viszont a kvalifikációs időszak a korosztályos-Európa-bajnok­ságra, mi a szarvasi versenyzőkkel ebben vagyunk érintettek. A kontinens-seregszemle a tervek szerint augusztus 22-én lesz Finnországban, amelyre próbálunk kijutni. Klubszinten jelenleg öt válogatott sportolónk van, szeretnénk, ha közülük minél többen eljutnának az Eb-re.

– Nemzetközi szinten a tokiói olimpia jelenti a csúcsát az évnek. Erre még van esélye a sportolóknak, hogy kijussanak?

– Van lehetőség. Párizsban lesz egy kvalifikációs torna, ahol minden kategóriában kiválasztanak négy-négy helyet. Ott elindulnak a legjobb magyar sportolók is, csak rajtuk áll, hogy be tudják-e verekedni magukat a legjobb négybe.

– Idehaza megtarthatók lesznek a főbb versenyek?

– Megnézzük, mit hoz a következő néhány hónap. A magyar bajnokságot hasonló intézkedések mellett, szétbontva tartjuk meg, de jelen helyzetben nem rentábilis megrendezni egy-egy eseményt. Sok a kockázat, a versenyzők is nehezebben mozdulnak ki, ezért a klubok nem szívesen vállalják fel a szervezést.

– Vajon a karateligának lesz folytatása a jövőben?

– Azért találtuk ki, mert eltűntek a versenynaptárból a korábbi megszokott rendezvények. Elvi egyezség már van arra vonatkozólag, hogy amennyiben nem javul jelentősen a járványügyi helyzet, úgy szeptember-októberi kezdéssel ismét megrendezzük az eseményt, és egy fordulót Szarvasra is elhozunk. Kicsit jobban el lesz nyújtva a sorozat, mint a mostani volt, a lényeg azonban, hogy legyen megfelelő versenyzési lehetőségük a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában