Sporttörténelem

2021.02.18. 06:58

Új könyv jelent meg Gyomaendrőd labdarúgásáról

Gyakorlatilag lehetetlen teljes részletességgel bemutatni egy több mint száz éve jelen lévő sportág eseményeit. Babos László szerkesztő és oly sok segítő erre vállalkozott, amikor elhatározta, hogy összegyűjti és könyvbe foglalja Gyoma, Endrőd és Gyomaendrőd labdarúgásának történetét.

Gajdács Pál

20210203 Békéscsaba Oravecz Ferenc Olivér átadja Szpisják Zsolt MLSZ területi igazgatójának a Gyomaendrődi fociról szóló könyvet. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az apropót az első endrődi labdarúgócsapat 1920-as megalakulása jelentette, a centenárium alkalmával 2020-ban kiállítást is rendeztek a városban.

A Bethlen Gábor Alapítvány gondozásában a napokban nyomdából kikerült Gyomaendrőd labdarúgás krónikája 1905–2020 című, 244 oldalas kiadványban szó esik az első csapatról, az Endrődi TK-ról és az évtizedek során számtalan névváltozáson átesett együttesekről, a Gyoma és Endrőd csapatai közötti derbikről. Megtudhatjuk azt is, hogy az első ilyen derbi ötvenéves évfordulóját 2019-ben ünnepelhették a csapatok.

Orovecz Ferenc Olivér és Szpisják Zsolt területi igazgató /Fotó: Imre György/

Az igényes munkában olvashatunk a mai labdarúgás történeti előzményeiről, a futballjáték magyarországi kialakulásáról is. Mérföldkövet jelentett az 1981-es esztendő, amikor fuzionált az Endrődi Spartacus és a Gyomai STK. Az új csapat neve: Gyomaendrőd STK lett. Egy évvel később a két település is egyesült.

A könyvben a közel százhúsz esztendő gyomai, endrődi, majd gyomaendrődi labdarúgásban szerepet vállaló játékosra, szervezőre, szurkolóra és persze eseményekre, eredményekre, sikeres évekre emlékeznek sok-sok dokumentum, megkopott fekete-fehér és színes fotók segítségével.

– A százéves endrődi focitörténet egyik érdekessége, hogy az 1924-es csapatban már szerepelt Farkasinszki Ambrus, akinek fia I. László az 1968-as bajnokcsapatban, unokája, II. László az NB II.-ben, dédunokája a legifjabb, III. László most bontogatja szárnyait a Gyomaendrődi Gyermek Labdarúgó Klubban – mondta Orovecz Ferenc Olivér, aki időt és fáradtságot nem kímélve vállalt nagy szerepet a fényképek, jegyzőkönyvek felkutatásában­.

A könyv megjelenése az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programja keretében valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában