vívás

2021.01.25. 13:46

Csabai medálok születtek a felnőtt Magyar Kupában

Felnőtt párbajtőrvívók népesítették be a budapesti Gerevich Aladár Sportcsarnok pástjait a hétvégi Magyar Kupa fordulón. A békéscsabaiak emlékezetes hétvégén vannak túl.

G. P.

Dékány Kinga a nagy menetelés végén csak a nagydöntőben szenvedett vereséget, Keszthelyi Zsombor pedig a világbajnok Siklósit is legyőzve lett bronzérmes.

A férfiak 147 vívót számláló mezőnyében Rédli András kivételével mindenki pástra lépett, aki számít. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia fiataljai jól kezdtek, mind a négyen sikerrel vették a selejtező fordulót. A direkt táblán aztán Lenkefi Soma már az első fordulóban búcsúzott, a másodikban Szabó Bencét is „elvesztették” a csabaiak, mentségére ő az olimpiai bronzérmes Somfai Pétertől kapott ki. Kolczonay Balázs és Keszthelyi Zsombor viszont tovább menetelt. Balázs a 16 között megtorpant, az öttusázó Katona búcsúztatta. Zsombor útjába a regnáló világbajnok Siklósi Gergely került. Nem ijedt meg, remek találatokkal meglepte ellenfelét. Színvonalas, változatos küzdelemben 12:11-nél már Siklósinál volt az előny.

Zsombor nem adta fel, s 14:12-nél egyetlen találatra állt a győzelemtől, de ellenfele kiegyenlített, s mivel lejárt a 3x3 perces vívóidő, jöhetett az egyperces hosszabbítás. Aki találatot ér el, bejut a 8 közé. A honvédos lerohanó támadását Zsombor kivédte, s a mellette elfutó ellenfelét megszúrta. Klasszis találat, klasszis teljesítmény! Következhetett a junior világ- és Európa-bajnok vasasos Koch Máté, ám ekkor is a csabai fiú akarata érvényesült (15:11). Következő ellenfele az idegenlégiósként a BVSC színeiben versenyző finn Vuorinen volt, aki nemzetközi szinten is jegyzett vívó. A fiatalból sokat kivett az előző két csörte, így nem volt esély az újabb bravúrra. Zsombor bronzérme ebben a rendkívül erős mezőnyben bravúros teljesítmény. Kolczonay Balázs 14., Szabó Bence 44. lett.

A női párbajtőrözők 104-en veselkedtek neki a küzdelemnek. A csabai lányok a fiúkhoz hasonlóan szintén továbbléptek a selejtezőből, és a 64-es táblára is felkerültek. Rácz Odettet a junior válogatott Büki búcsúztatta, Bencsik Anna az egyik legtehetségesebb fiataltól, Wimmertől kapott ki. Dékány Kinga, Oláh Lili és Gachályi Gréta – utóbbi revánsot véve Wimmeren – viszont egyaránt bejutott a 16 közé. Dékány végig hátrányban volt az öttusázók kiválóságával, Kovács Saroltával szemben, de hosszabbításra mentette az asszót, s ő adta a győztes tust. Oláh Lili is hátrányból állt fel a Szász-Kovács Emesét búcsúztató, junior világbajnoki bronzérmes Borsodi Emmával szemben, és ő szúrta a győztes tust. Gachályi Gréta hosszabbítás után veszített a flesses Kolczonay Júlia ellen, de azért serdülőként nem kell szégyenkeznie a 14. helyért.

Oláh Lili 15 évesen jutott be a legjobb nyolcba. Nagyon elfáradt, kikapott, így 8. lett. Kinga az egyik legnagyobb tehetségnek kikiáltott honvédos Muhari Eszterrel találta magát szembe. Régóta vetélkednek ők, hosszabb idő után a csabai lány nyert egy találattal. A BVSC-s Tóth Jázmin ellen elhúzott 14:9-re, de ellenfele majdnem kiegyenlített, végül egy együttes találattal meglett ez a győzelem is. A nagydöntőben aztán a remek formában vívó Kun Anna ellen már kiütközött a fáradtság, a tatai versenyző győzött. Kinga ezüstérme rég várt siker.

A vasárnapi csapatversenyek során a csabai férfiak (16 induló) a Tapolca legyőzésével bejutottak a 8 közé, itt a későbbi győztes Vasas gárdájának csak megnehezíteni tudták a dolgát, az Alba Volán öttusázóit magabiztosan legyőzték, majd vereséget szenvedtek az MTK-tól. Hatodik helyezésük remek eredmény. A lánycsapat (14) kikapott az esélyesebb Honvédtól, ezt követően sorrendben a Debrecen, az OSC, végül a Szolnok legyőzésével a 9. helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában