Galériával

2020.03.18. 13:55

Megkezdődött a Békéscsabai Röplabda Akadémia műszaki átadása

A tervezett ütemben halad a tavaly március végi kezdés után a Békéscsabai Röplabda Akadémia építése, hétfőn megkezdődött a műszaki átadás. A finomhangolás zajlik, a munkacsarnokban hamarosan helyére kerül az eredményjelző, és a két térelválasztó függöny is.

Gajdács Pál

Verőfényes napsütésben munkások szorgoskodnak az épület előtt, napról napra épül, szépül a Gyulai út és a Dobozi út által határolt háromszögben, a Békéscsabai Szakképzési Centrum területén elterülő Békéscsabai Röplabda Akadémia. Az épületbe belépve a fogadóhelyiségben már látható a recepciós asztal. Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnökével először a munkacsarnokba megyünk.

– Még két térelválasztó függöny lesz beszerelve, amely a három szabványméretű pályát választja majd el egymástól – mutatja. – Hamarosan az ülőhelyeket is felszékezzük, melyek kék, fehér és szürke színűek lesznek. A kis látórész elé közlekedőszőnyeg kerül, a pálya köré védőháló kerül, de lesznek olyan részek, ahol az edzésen falazhatnak a játékosok. A fenntarthatóság elveit figyelembe véve a világítást energiatakarékosra terveztettük.

Az épület nagyságára jellemző, hogy a bejárása sem volt kis idő. A munkacsarnok melletti folyosóról nyílnak a zuhanyzóval ellátott modern öltözők (szám szerint 6), az orvosi, edzői szobák. Továbbhaladva érkezünk az irodákhoz, ahol a sportcsarnokból kiköltözve májusban már a teljes munkaszervezet itt végzi majd a feladatát). Két oktatótermet (az egyikben a Békéscsabai Szakképzési Centrum kap helyet) is terveztettek, melyben egyebek mellett a videós elemzéseket is végezhetik. Az épület másik oldalának emeleti részében található az egyelőre még természetesen üres, nagy alapterületű kondicionáló terem, ahol csoportos és egyéni képzéseket, és egyebek mellett gyógytorna foglalkozást is lehet tartani.

– A legnagyobb vívmány, hogy ez nem egy öncélú fejlesztés, itt nem csak a BRSE utánpótlás röplabdázói edzenek majd, hanem hosszú távon a magyar felnőtt és korosztályos nemzeti csapatokba kinevelt játékosok is – hangsúlyozta Baran Ádám. – A BRA nemcsak egy röplabda specifikus fejlesztés, hiszen ahogy Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, az akadémia Békéscsaba több évtizedes problémáját oldotta meg. Ezért is vagyok büszke arra, hogy 2016-ban megálmodtuk ezt a projektet, majd komoly lobbitevékenység után megérkezhetett a közel kétmilliárd forintos forrás. Azt is tudni kell, hogy a megyeszékhely a sportági fejlesztésekben nem járt az élen, komoly lemaradás volt e téren. Örülök, és büszke vagyok, hogy úgy a városi sportcsarnok felújításával, úgy e létesítmény átadásával nagyot lépünk előre. Együttműködési megállapodásunk van a Szakképzési Centrummal, az intézmény diákjai is használni fogják a munkacsarnokot. Többpólusú működési modellről beszélünk, a költségek megoszlanak majd. Vannak megkeresések, így akár más oktatási intézményekből is érkezhetnek ide diákok. Ezekre az egyeztetésekre nyitottak vagyunk, persze egyelőre a BSZC élvez prioritást.

A BRSE elnöke elmondta, hogy a kivitelező Swietelsky Építő Kft. végig tartotta magát a szerződésben foglaltakhoz, a nagyobb munkálatokat már elvégezte. A hét folyamán teljes piperetakarítást kap az épület, majd elkezdik a röplabda specifikus eszközök behordását, ekkor kerül majd helyére az eredményjelző, az oszlopok és szerelik fel a labdafogó hálókat. A külső rendezésekkel is jól haladnak, javában zajlik a parkolók, zöld területek kialakítása.

Az átadó rendezvényt a tervek szerint májusban tartanák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában