Sportgazdaság

2019.05.05. 15:14

Hatalmas költséget jelent a sportolók versenyeztetése

Minden sportágban nagy probléma a versenyzők utaztatása, versenyeztetése. Az egyesületek igénybe véve állami, városi és szponzori segítséget nagy munkát végeznek annak érdekében, hogy e nem kis feladatot megoldják.

Gajdács Pál

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club hosszú esztendők óta az egyik legsikeresebb egyesület az országban, versenyzőik tavaly 24 országos bajnokságot nyertek, emellett 14 ezüst- és 11 bronzérmet gyűjtöttek be. Az elmúlt években Baji Balázs és Márton Anita a világ legjobbjai közé került, ám mellettük több kategóriában is számtalan utánpótláskorút neveltek, s nevelnek ki a magyar atlétikának és juttatták el világ- és Európa-bajnokságokra.

Az eredmények mögött a versenyzők és edzők részéről is rengeteg szakmai munka van, de a versenyeztetésükhöz nagy háttértevékenységre és elsősorban pénzre van szükség. A békéscsabai egyesület költségvetésének hatvan százaléka megy el a versenyeztetésre és a viadalok megrendezésére.

A gyalogló ob-ra nem kellett elutazniuk a csabaiaknak, hiszen azt otthon rendezték /Fotó: Imre György/

– Legnagyobb költség számunkra éppen ez, vagyis az atlétáink versenyeztetése – ezzel a mondattal kezdte Czeglédi Katalin, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club marketingvezetője is. Az utaztatás sem kis feladat, hiszen egy adott szezonban ötvennél is több versenyre kell eljuttatni a fiatalokat (a felnőttek, így például a fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anitát már nem kell „gardírozni”, persze a költségeket neki is, számára is elő kell teremteni).

– Eredményességünk, létszámunk, szabadidős szolgáltatásaink fenntarthatósága érdekében az észszerű gazdálkodás elve szerint dolgozunk működésünkben és a versenyeztetésben egyaránt. Kisebb korban erősebb a szülői kötődés – mivel szívesen kísérik el gyermekeiket a versenyekre, bajnokságokra, sok esetben szülői segítséget kérve szervezünk közös utaztatást. Nagyobb létszám esetén – cégekkel történő éves partneri szerződés alapján kedvezményesen bérelünk mikrobuszt, illetve kisebb autóbuszt. Edzőink is partnereink a gazdaságos versenyeztetésben. Többször vállalják a kedvezményes mikrobusz vezetését egy-egy utazásnál. Sajnos a dunántúli célpontoknál első a gazdaságos utazás megszervezése – s csak ezt követi a szakmai érv, hogy valóban ki mehessen el az ország távoli szegletébe. A szállások kiválasztásában a tartós partneri kapcsolatokat részesítjük előnyben, s időben lefoglaljuk az adott városban a már ismert, kedvező árú, de a nyugodt versenyzést szolgáló szállás-étkezési helyeket. A forrásaink a szövetségi és önkormányzati, szponzori támogatásokból, pályázatokból, reklámszolgáltatásból, valamint alaptevékenységi bevételekből tevődik össze.

A klubban a felnőtt és az utánpótlás versenyzők létszáma évek óta 300 körül mozog, számukra a sportfelszerelést is biztosítani kell.

– A beszerzés formájának két típusa van az egyesületünkben – folytatta Czeglédi Katalin. A nagykereskedéstől a pólókat nagy mennyiségben megvásároljuk, állandó partnereinknél logóztatjuk, így biztosítunk egységes megjelenést atlétáinknak az országos bajnokságokon, ahol az első hatban végzett atlétáinkat úgy értékeljük és ösztönözzük a további jó eredményekre, hogy ha elérte a kiváló eredményt, akkor jogosulttá válik arra, hogy klublogós melegítőt kapjon. Speciális sportcipő évi maximum két pár beszerzését a válogatott atlétáink és országos bajnoki dobogósaink kapnak a klubtól.

Támogatók nélkül nehéz lenne

– Az atlétika – egyéni sportág lévén – nem szerepel a TAO-sportágak között (ráadásul a csabai klubnak két évvel ezelőtt csökkent a költségvetése) ezért is nagy jelentőségű, ha a város önkormányzata és egy névszponzor (2015 óta a Kopp Kft.) is a klub mellé áll, nekik és a többi támogatónknak is nagy köszönettel tartozunk. A Kopp Békéscsabai AC évente a sportág népszerűsítése és a versenyeztetés miatt is négy nagy eseményt rendez, amelynek sikeréért a klub munkatársai mellett a verseny névadó támogatói is sokat tesznek.

– A klubunk vállalkozásszerűen működik, nem ölbe tett kézzel várunk a támogatásokra – jegyezte meg Czeglédi Katalin.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában