mezőberény

2018.07.05. 06:50

A vikingkeret, a kőgolyó, sőt a kamion sem fogott ki Gergőn

Első alkalommal rendeztek erősember-versenyt a hétvégén Mezőberényben. A piactéren és a sörkertben megtartott látványos megmérettetésre több száz érdeklődő látogatott ki, hogy a helyszínen szurkoljon az ország számos tájáról érkező versenyzőknek.

Papp Gábor

Az ilyen versenyeknek nincs hagyománya Mezőberényben, miközben a közeli településeken, például Csárdaszálláson már számos hasonló megmérettetést hívtak életre. Éppen ezért egyfajta hiánypótlásként szerveztük meg múlt szombaton a hagyomány-teremtő eseményt – nyilatkozta lapunknak Zolnai Róbert, aki Hegedűs Tiborral és a csárdaszállási Csárda Gymmel rendezte meg a programot. Mint elárulta, Hegedűs Tiborral együtt mindketten nagy sportbarátok, és amikor a televízióban közvetítettek egy, erős emberek számára kiírt versengést, megszületett a gondolat, hogy Mezőberényben is meghonosítják a sportág küzdelmeit.

A csárdaszállási Kónya Gergő valamennyi számot, így az egész versenyt is megnyerte. /Beküldött fotó/

– Természetesen nem titkolt célunk volt az is, hogy a város hétvégéit színesebbé tegyük – ecsetelte Zolnai Róbert. Kérdésünkre elárulta, hogy a nézőszám még az előzetes várakozásokat is túlszárnyalta. Volt olyan időszak, amikor egyszerre 200-300-an is figyelték miként teljesítik az indulók a különböző számokat, de az érdeklődés végig folyamatos volt. A résztvevők két kategóriában állhattak rajthoz. A feladatok a tehetségkutató és a profi részlegben is megegyeztek, a súlyok viszont eltérek. Külön érdekesség, hogy egyebek mellett Pécsről, Abonyból és Szolnokról is érkeztek versenyzők Mezőberénybe, hogy számot adjanak tudásukról.

A profik között nyolcan küzdöttek a bajnoki címért öt, valóban embert próbáló kihívásban. Elsőként egy 12 tonnás kamiont kellett húsz méterre elhúzni. Ezután következett az úgynevezett vikingnyomás. Ebben a feladatban egy 125 kilós, speciális nyomókeretet kellett egy perc alatt minél többször a fej fölé nyomni. Harmadik kihívásként egy 360 kilós gumit kellett négyszer, természetesen minél gyorsabban megforgatni. Ezután jöhetett az autótartás, majd befejezésként a kőgolyópakolás, aminek részeként egy 155 kilós golyót kellett egy 120 centis állványon egy perc alatt minél többször átpakolni. A tehetségkutató-mezőnyben kisebb súlyok szerepeltek.

Valamennyi versenyszám szorosan alakult, volt hogy minimális különbségek, például csak egy-egy másodperc döntött két versenyző között. Nagy küzdelemben, a profik között minden versenyszámban a csárdaszállási Kónya Gergő diadalmaskodott, így a maximálisan megszerezhető pontszámmal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

– Nagyon elégedett vagyok az eredményemmel, nem gondoltam volna, hogy én bizonyulok a legjobbnak minden versenyszámban – értékelte a versenyt lapunknak Kónya Gergő, aki egyébként már több országos versenyen is remek helyezéseket ért elé. Hozzátette, külön örömmel tölti el, hogy itthon versenyezhetett, Mezőberényben, és hogy rengeteg ismerős, rokon és barát szurkolt neki a helyszínen, így az élmény még különlegesebb számára.

A tehetségkutató kategóriában Tóth Márk Iván győzött.

Hamarosan jön a folytatás

A szervezők szeretnének hagyományt teremteni a versenyből, és lehetőség szerint minden évben megrendezni a programot. A tervek szerint jövőre újra életre hívják majd a megmérettetést. Szó van arról is, hogy 2019-ben már az országos versenynaptárban is szerepelhet az esemény. A két szervező egyébként augusztus 4-én már egy egészen már rendezvényre is készül. Aznap „négy a négyben” két palánkra streetballozhatnak a sportolók ugyanezen a helyszínen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában