harcművészet - önvédelem

2018.07.05. 19:31

A Fekete-tenger partján edzettek a Békés megyeiek

A nyár a harcművészek világában az edzőtáborokban folyó képzést helyezi előtérbe.Vannak, akik valamilyen őszi világversenyre készülnek és vannak, akik a tanulás, más klubokkal, irányzatokkal és társakkal való ismerkedés, a hazaitól eltérő környezet és a hamisíthatatlan edzőtábori hangulat miatt vesznek részt az edzőtábori munkában.

A Romániában, a Fekete-tenger partján, Vénuszon megrendezett hagyományos nemzetközi nyári harcművész és önvédelmi tábor az utóbbiak közé tartozik. Román, moldáv és magyar harcművészek vettek részt a munkában. A tábor 380 (!) résztvevője között ott voltak a Békés megyeiek is, a József Attila Lakótelepi SE, a Nippon Seibukan Akadémia Magyarországi Egyesülete és a füzesgyarmati Hegyesi Kick-box SE képviseletében.

A Békés megyei résztvevők, középen Napszemüvegben Hanshi Robert Manole IX.DAN /Beküldött fotók/

Sőt, edzéseket is tartottak. Shihan Gregor László VII.DAN felkért nemzetközi oktatóként puszta kezes önvédelmet oktatott, de

keményítés és 500 non-stop karate technika is izzasztotta a tengerparti homokban a résztvevőket. A goshinkai karate technikák mellett kitért a magyarországi Karate Maraton erőpróbára is. Sensei Gasparik Róbert III.DAN pedig a kempósok népes seregének oktatott

kick-box light-contact technikákat.

Neves oktatókban nem volt hiány. Hanshi Doru Galan VIII.DAN kemény és praktikus ju-jitsuja; a Fülöp szigeti bot és késtechnikákat oktató Olteanu Madalin edzése nagy sikert aratott. Sensei Igor Gylka (Moldávia), Shihan Gabriel Manta, Shihan Gabi Drosu, és Shihan Doru Sitarus technikái is sok érdekességet jelentettek.

A táborban kempo, kempo jitsu, ju-jitsu, kick-box, karate, tai-chi irányzathoz tartozók edzettek, s vehették át az utolsó napon a szép okleveleket. Elégedettek lehettek a tábor vezetői, Hashi Robert Manole IX.DAN és Kancho Amatto Zacharia mind a létszámmal,

mind a fegyelemmel, mind a hozzáállással. A román harcművész tábor valószínűleg jövőre is megrendezésre kerül nyáron. A magyarországi résztvevők ezúton is segítik Dóczi Róbert mester segítségét a tolmácsolásnál.

A tábor alatt természetesen tárgyalások és egyeztetések is folytak. A legfontosabb: Hanshi Robert Manole IX.DAN ju-jitsu, a Nippon Seibukan Akadémia kelet-európai és romániai vezetője, az Európai Ju-Jitsu Unió alelnöke ősszel Békés megyébe látogat. A tervek szerint a kiváló önvédelem oktató megtekinti a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete vendégeként a Békéscsabán rendezendő hagyományos haditornát.

Másnap, szeptember 29-én szombaton két edzést, 30-án vasárnap pedig egy edzést tart Füzesgyarmaton, a Sportcsarnokban. Manole nagymester nyolc éve tartott utoljára szemináriumot Békéscsabán, s akkor nagy sikert aratott. Korszerű, pusztakezes önvédelem,

bot és kés technikák, s a fegyveres erők által is hasznosítható intézkedés technika lesz a szeminárium anyaga, ami oklevelek átadásával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában