asztalitenisz - galéria

2018.02.21. 17:47

Jónyer István gerlai iskolásokkal játszott

Szerdán délelőtt a Gerlai Általános Iskola vendége volt a 70-es, 80-as évek világhírű asztaliteniszezője, Jónyer István. A négyszeres világ- és Európa-bajnok klasszis arra is vállalkozott, hogy ütőt fogjon, és a gyerekekkel játsszon.

Verasztó Lajos

Mint ismeretes az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Szakállamtitkársága által kiírt HISZEK Benned Sport Program-pályázat keretein belül Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 5,7 millió Ft-ot nyert. A program egyik alprojektje a „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezést viseli, amely során a város különböző iskoláiba ismert sportolók látogatnak el. Ennek a programnak a keretében érkezett Gerlára Jónyer István. Az iskola tornatermében sok gyerek hallgatta a világbajnokot, akivel Filyó Tibor, a békéscsabai önkormányzat sportcsoportjának munkatársa beszélgetett.

Jónyer István elmondta, a válogatottnál Berczik Zoltán volt az edzője, aki az ötvenes években Békéscsabán járt középiskolába, és itt érettségizett. Rendkívül szorgalmas játékos volt, hatszor nyert Európa-bajnoki címet. Edzőként is ezt a szorgalmat adta át tanítványainak. Sokat edzettek, ennek köszönhették, hogy a Jónyer, Gergely, Klampár trió a válogatottal szép sikereket ért el.

Egy kérdésre válaszolva Jónyer István hangsúlyozta, Kínában négy éves korban kezdik nevelni az asztaliteniszezőket, de az első évben labdát és ütőt sem látnak a gyerekek. Utánna dobogóra állnak majd, hogy felérjék az asztalt, és így edzenek. Sokat dolgoznak, azokat akik nem bírják a tempót, lecserélik, hiszen nagyon sok versenyzőjük van. A kínaiak az edzéseken végig fegyelmezetten, és koncentráltan dolgoznak.

A Békés Megyei Asztalitenisz Szövetség tiszteletbeli elnöke, Botyánszki András, azt kérdezte a világbajnoktól, hogyan kaptak ki párosban Klampárral az oldalán 20:11-es előnyről a birminghami világbajnokságon egy kínai kettőstől. Jónyer István elmondta, némi figyelmetlenség után előbb 20:15-re feljöttek a kínaiak, majd 20:19-nél egy olyan labdát adott vissza a kínai versenyző teljesen kifordulva, ami a háló tetején megállt, majd a mieink térfelén landolt. Ezt követően 20:20 után a végjátékot jobban bírták az ázsiaiak.

Lapunk kérdésére válaszolva Jónyer István elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a hétvégén megkapta az Emberi Méltóságért kitüntetést.

— Olyan kiválóságok után vehettem át a díjat, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Jókai Anna, Kányádi Sándor. A sportolók közül az Aranycsapat tagja, Buzánszky Jenő kapta meg a rangos elismerést. A jövőben is szeretném segíteni a magyar asztalitenisz sportot, terveim között szerepel a Jónyer Akadémia létrehozása, ahol a tudásommal segíteném a fiatalokat abban, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

Jónyer István ezután asztalhoz állt, és a gerlai gyerekekkel játszott. Most is bemutatta remek pörgetését, a Jónyer-kiflit, a majd a rendezvény végén autogrammot osztogatott a diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában