a magyar kultúra napja

2018.01.21. 19:55

Közösségi gálával ünnepeltek a Csabagyöngyében

A magyar kultúra napja alkalmából több településen tartottak a hétvégén rendezvényeket, és tartanak a következő napokban is Békés megyében. A megyeszékhelyen, a Csabagyöngye Kulturális Központban vasárnap nagyszabású gálát rendeznek, azokat jutalmazták, akik sokat tesznek az intézményért.

Hírlap-összeállítás

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kultrurális Központban – amely ötödik születésnapját ünnepli – közösségi gálát rendeztek vasárnap. Az intézmény pár éve alapított díjakat azért, hogy ilyen módon jutalmazzák azokat az embereket, közösségeket, társadalmi vagy gazdasági szervezeteket, akik az egységeiben kiemelkedő tevékenységet végeznek, akik az intézményt segítik. A legrangosabb elismerést, a Stark Emlékérmet Baji Miklós Zoltán, Ölyüs Imréné, Rázga Józsefné és dr. Vitaszek Lászlóné érdemelte ki.

 

Baji Miklós Zoltán (BMZ) performer, szobrász, festő, grafikus. Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a KisFestők szakköre, aminek a Munkácsy Emlékház ad otthont. Pedagógiai módszerének lényege, hogy adottságtól függetlenül mindenkit tehetségesnek tekint, eszköze a pozitív megerősítés. Ölyüs Imréné az Őszidő Nyugdíjas Klub – aminek a Meseház ad otthont – alapítói között volt 1983-ban, 1995-ben pedig a nótás kedvűeknek megalakította a Csaba Pávakört.

Rázga Józsefné 2006-ban alapította és tavalyig vezette a Chopin Vegyeskart, a kórusnak több emlékezetes fellépése volt az elmúlt tizenegy év alatt, nemcsak az országhatáron belül, hanem azon kívül is. Kitartása és hozzáértése hozzájárult a közösség sikeres működéséhez, eredményeinek eléréséhez. A gyógytornász dr. Vitaszek Lászlóné nevéhez egészségmegőrző torna, baba-mama torna, intim torna és jógaklub fűződik, jelenleg hat különböző csoport foglalkozásait vezeti a Lencsési Közösségi Házban.

Csabagyöngye Közösségi-díjat érdemelt ki a Lencsési Közösségi Házban működő baba-mama klub, a főintézményben működő Calandrella Kamarakórus, az Arany János Művelődési Házban életre hívott mezőmegyeri biliárdklub. Tisztelet-díjjal jutalmazták Baráthné Kutasi Györgyit, aki angol tanfolyamokat tart a Lencsési Közösségi Házban. Önkéntes-díjat kapott Megyeri Ágnes, ő alapította a Mozdulj meg! közösséget, ezzel színesítve a Jaminai Közösségi Házat, valamint Medovarszki János, aki a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház lelkes önkéntese.

Megyeszerte ünnepeltek a magyar kultúra napjának alkalmából

Békéscsabán Sallai Lajos festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a lengyel nemzetiségi önkormányzat és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület közös rendezvényén. A tárlatot dr. E. Szabó Zoltán festőművész nyitotta meg, az az egyesület Szent István téri székhelyén tekinthető meg.

Dévaványán is ünnepeltek. Idén Varga Istvánné Oláh Irén, a Hagyományőrző Nők Egyesületének vezetője vehette át a Dévaványa Kultúrájáért elismerő címet Valánszki Róbert polgármestertől pénteken, a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen, a városháza dísztermében. A kitüntetés a település kulturális életében való aktív részvételért jár, az oklevélen kívül egy aranygyűrűvel köszönték meg a díjazott munkáját.

Battonyán a katolikus egyházközség is támogatja Böjte Csaba „gyermekmentő” tevékenységét. Az önkormányzat, a katolikus egyházközség és a művelődési központ példás összefogásával meghívták a városba a Kolostori Kölyökszínház nevű színjátszó társulatot a magyar kultúra napja alkalmából. Vasárnap Böjte atya misézett a Szentháromság plébániatemplomban, a színjátszók pedig Heltai Jenő A néma levente című színjátékát adták elő.

– Mindkét alkalmat felhasználtuk a jótékonykodásra – árulta el Bajnai István kanonok. A szentmise perselyadományait, az előadás önkéntes adományait is a dévai árváknak ajánlották fel.

Mezőkovácsházán Gábor Anitának, a Békéscsabai Jókai Színház színésznőjének műsorával tették emlékezetessé a magyar kultúra napi rendezvényt a városban pénteken este. Varga Gusztáv polgármester ünnepi gondolatai után Polgármesteri Elismerő Okleveleket adott a városvezető a közjóért, Mezőkovácsháza érdekében kifejtett értékes tevékenységet végzőknek. Elismerésben részesült Pappné Jámbor Anikó, Máthé Lászlóné, Jankó Mihályné és Duma Zsolt. Az ünnepség Nagy Márta és Zöldné Imre Éva alkotók kiállításának a megnyitójával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában