Békéscsabai Jókai Színház

2024.03.25. 19:56

A vígjáték végére kiderül, vajon gyógyíthatók-e a lelki sebek, a bolondériák - galériával, videóval

Hétfőn tartották A bolondok grófja című vígjáték sajtónyilvános főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. Bár Jókai Mór műve eredetileg nem gyermekek számára íródott, jelentős átdolgozással, dramaturgiai munkával a fiatal korosztály számára is befogadhatóvá tették a humorral átszőtt történetet.

dr. Nagy Szilvia

A Bolondok grófja című vígjáték rendezője, Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes művész elmondta, Jókai ritkán játszott színműve eredetileg háromfelvonásos, de a mostani, gyerekeknek szóló előadás ennél jóval rövidebb, egyfelvonásos lesz.

vígjáték
A Bolondok grófja március 26-tól látható a nagyszínpadon
Fotó: Bencsik Ádám

– A kissé groteszk játék során megismertetjük velük a nem mindennapi, „bolondok között” játszódó történetet, melyben a legfőbb motívum a szerelem, a játékosság, a leleményesség és a jó gondolatok sikere. Megmutatjuk, hogy a lelki sebek is begyógyíthatók – sorolta Halasi Imre. Hozzátette, a terjedelmes történetet úgy sűrítették, hogy megmaradjon az esszenciája. 

– Gyermekeknek rendezni pontosan ugyanolyan, mintha felnőtteknek szóló előadást vinnénk színre, persze a játékmodor dinamikusabb. Lázár Zsigmond romantikus zenei szövetet komponált a meséhez, ami szintén ébren tartja a a kisiskolások figyelmét, akik egyszerűbben, őszintébben, spontánabbul reagálnak a színházban – fejtette ki.

Az Iringa grófkisasszonyt alakító Király M. Alexandra elmondta, a történet szerint fiatalon elveszítette édesapját, a trauma hatására pedig egyáltalán nem beszél; a ház népével és a kastélyba érkező gróffal csak a dalok által kommunikál. 

– Nem volt sok prózai szövegem, de a kihívást épp az jelentette, hogy némán reagáljak minden mozzanatra. A dalbetétek segítségével fejezem ki érzéseimet, három szólót éneklek és duetteket is Czitor Attilával. Szerethető előadást adunk a gyerekeknek, akiknek nagyon szeretek játszani. Ha tetszenek nekik a látottak, ki is fejezik rögtön, ami doppingolhatja a színészeket – tette hozzá. 

Czitor Attila címszereplő Koromfi Árpád grófot formálja meg, aki elhagyja a nagyvárost, vidékre költözik, de új kúriája népsége, a cselédség igencsak meglepi. Egyikük testvérgyilkosnak állítja be magát, másikuk a libériai hercegnek, a harmadik meg egyfolytában nevet. Koromfit bolondok veszik körül, ám semmi sem riasztja el. A történet végén kiderül, hogy tényleg annyira buggyantak-e a szolgák, mint amilyennek mutatják magukat, „kigyógyulhatnak-e” lelki bajaikból a szereplők, és együtt maradhat-e a Koromfi Iringával.

– Mindenki kiválóan hozza bolondériáját, ráadásul a gyerekek miatt kicsit erősebben rajzoljuk meg a karaktereket. Az ő figyelmüket nehezebb lekötni, ezért elrajzoltak a karakterek és a megragadó zene – emelte ki Czitor Attila, hozzátéve, már a próbafolyamat igazi örömjátékká vált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában