Kepenyes Pál

2024.03.26. 11:17

A szobrászat Picassójának a műveiből újabb tárlat nyílt

Újabb állomásán, a nyíregyházi városi galériában nyílt meg Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész: A napfény szerelmese című kiállítása.

Nyemcsok László

A szobrászat Picassójaként ismert kondorosi születésű művész alkotásaiban egyaránt használt magyar és mexikói motívumokat, tárlatának különlegessége, hogy a látogatók megérinthetik a tárgyakat és mozgathatják is.

kepenyes pál, szobrászművész, kiállítás
A nyíregyházi tárlat különlegessége, hogy a látogatók megérinthetik a tárgyakat és mozgathatják is. Fotó: Gazdag Mihály/szon.hu

A kiállítás megnyitóján zsúfolásig megtelt a galéria. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, Kepenyes Pál egy ízig-vérig magyar ember volt, egy olyan alkotó, akinek fontos volt, hogy anyaga hazatérhessen Magyarországra.

Halász János a térség országgyűlési képviselője a kiállítás megnyitóján kiemelte, a tervek között szerepel, hogy létrejön egy állandó kiállítás is Kepenyes Pál szülőhelyén Kondoroson, de addig is ez a különleges vándortárlat tovább járja majd az országot.

A kurátor Megyeri Jánosnak pedig nem kisebb tervei vannak, mint hogy a tengeren túlra is eljusson a kiállítás, többek között New Yorkba, Los Angelesbe vagy vissza Mexikóba. A napfény szerelmese tárlat április 10-éig látogatható Nyíregyházán, a városi galériában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában