Kepenyes Pál

2024.03.02. 09:52

Mosoly és könnyek: a világhírű kondorosi szobrászra emlékeztek

Méltó módon emlékeztek meg Kepenyes Pál világhírű kondorosi szobrász- ötvösművész halálának harmadik évfordulójáról pénteken Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Azért Szolnokon, mert A napfény szerelmese címmel ott nyílt kiállítás a képzőművész Magyarországon és Kondoroson fellelhető műveiből.

Nyemcsok László

A szolnoki kiállítást február 15-én a szintén kondorosi Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. A most pénteki programon a kondorosi Legendák Földje Alapítvány nevében Paluska Zoltán köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Hangsúlyozta, az alapítvány felkarolta a 2021. február 28-án elhunyt Kepenyes Pál hagyatékát, és az ország több helyén is bemutatják majd. Az első állomás a szolnoki, itt március 9-éig látható a tárlat.

A megnyitó gondolatok után gróf Nádasdy Borbála írónő, balettmester, színésznő író-olvasó találkozója következett. Az emigrációba kényszerülés keserű kenyere mellett a mindig megtartott életigenlésről és az igaz magyarság megélésének fontosságártól is beszélt. Itt kapcsolódott szorosan a szobrászat Picassójának sorsához, életfelfogásához.

Ezután Rátkai Erzsébet Érdemes-művész, Jászai Mari-, Ferenczy Noémi- és Tolnay Klári-díjas színházi látvány -, díszlet- és jelmeztervező mesélt a Kepenyes Pálhoz fűződő barátságáról. Előadása szívhez szóló volt, mosolyt és könnyeket egyaránt előcsalt a közönségből. A jó hangulatú program baráti beszélgetésekkel és a kiállítás tárlatvezetéssel egybekötött közös megtekintésével fejeződött be.

Kepenyes Pál - szobrászművész- emlékeztek
Kepenyes Pálra emlékezett Paluska Zoltán is, a képen balról Rátkai Erzsébet, mellette gróf Nádasdy Borbála
Forrás: Forrás: Kepenyes Pál A napfény szerelmese/Facebook

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában