Békéscsaba

2024.02.15. 16:06

Ukrán nyelvű gyerekkönyveket adományoztak a megyei könyvtárnak

Csütörtökön délután Békéscsabára, a Békés Megyei Könyvtárba látogatott a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat szervezésében az újonnan kinevezett ukrán főkonzul, Vladyslav Mushka. Ukrán nyelvű mesekönyveket hozott az intézménybe.

Dinya Magdolna

Tovább bővült a gyermekkönyvtár gyűjteménye. Fotó: Beküldött fotó

A látogatás annak volt köszönhető, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár után a Békés Megyei Könyvtárnak is ukrán nyelvű gyermekkönyveket adományoztak. A kezdeményezés célja, hogy a háború miatt a hazájuktól távol került gyermekek, családok hozzáférhessenek az ukrán irodalomhoz. 

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy már voltak ukrán nyelvű mesekönyveik, de a főkonzul ajándékának köszönhetően ez a gyűjtemény tovább bővült. A látogatás során végigjárták a könyvtár épületét, megtekintették a Digilabor könyvtári alkotóműhelyt, a videójátékhoz kialakított Gameteret, az Europe Direct Tájékoztató Központ irodáját, a digitalizáló műhelyet és a gyermekkönyvtárat is, ahol hamarosan kikölcsönözhetők lesznek az ukrán nyelvű kiadványok.

Az Ukrán Könyvespolc projekt Olena Zelenszka ukrán first lady védnöksége alatt valósul meg Ukrajna Külügyminisztériumával, Ukrajna Kulturális és Információs Politikai Minisztériumával és az Ukrán Könyvintézettel közösen.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában