Békéscsaba

2024.01.31. 14:25

Új darab a Jókaiban: bulvárújságíró, nyugdíjas anya és a magába roskadt öltöztető útjai futnak össze - videóval

Szerdán délelőtt tartották az Öltöztető című darab sajtónyilvános főpróbáját a Jókai színház második emeleti Házi Színpadán. Varsányi Anna kortárs szerző komédiájának bemutatója február 2-án lesz a Napsugár bábszínház egykori játszóhelyén. Lajost, a korábbi színházi öltöztetőt Lénárt László alakítja, M.-et Kiss Viktória, dr. Tóth Gedeonné nyugdíjast, M. édesanyját pedig Nagy Erika játssza. A darabot Tarsoly Krisztina színművész rendezi.

dr. Nagy Szilvia

Nagy Erika és Kiss Viktória "találkozása"

Fotó: Bencsik Adam

A Néveri Lajost alakító színművész, Lénárt László elmondta, figurája két éve él bezárkózva, a maga kis mikrovilágában, ahol segítséggel ugyan, de megtalálja önmagát. A férfi egy díva öltöztetője volt 23 éven keresztül, ám a nő eltávozott az élők sorából, s a temetés óta Lajos nem volt hajlandó kitenni a lábát a lakásából. Nap mint nap a díva ruháit hordja, így tudja "megtartani" önmagát. 

– A szinte orvosi esetnek minősülő, magába roskadó, visszavonuló lélek rejtelmeibe igyekeztem beleélni, beledolgozni magam. Én nem igazán hasonlítok Lajosra, csupán az alkotási folyamatokban szeretek kicsit elvonulni, éppen ezért keresni kellett azokat a pontokat, amik a figurához elvezettek. Megkönnyítette a dolgomat, hogy igazán felkészült kollégákkal és rendezővel dolgoztam együtt, a próbafolyamat ellensúlyozta a távolságot köztem és a figura között – avatott be a részletekbe Lénárt László.

Tarsoly Krisztina rendező hozzátette, valamennyi szerep ajándék, mindhárom színész különleges személyiségeket alakít a komédiában, akik rendelkeznek mélységekkel, magasságokkal, hétköznapi problémákkal, ugyanakkor egytől-egyig különlegesek is. Találkozásuk, kapcsolódásuk eredményétől lesz szokatlan, kivételes a sztori. 

– Szeretem az emberi történeteket, mert felismerhetjük, megláthatjuk benne önmagunkat. Találkozhatunk olyan szituációkkal, dialógusokkal, helyzetekkel, amik megérinthetnek, húsunkba vághatnak, amikről sejtszinten érezzük, közünk van hozzá. Azt gondolom, a néző – legyen bármilyen életkorú férfi vagy nő – találhat olyan jelenetet, mondatot az Öltöztetőben, ami mélyen hat rá. Egy-egy ilyen esszenciális mozzanat még sokáig motoszkálhat a befogadójában – fűzte tovább gondolatait Tarsoly Krisztina.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában