Beol podcast

2024.01.25. 10:35

Festmények a padlásról: vendégünk Ván Hajnalka csabai művészettörténész, festménybecsüs

Stúdiónk vendége Ván Hajnalka békéscsabai művészettörténész, festménybecsüs volt. Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy egyre többen örökölnek festményeket, és ezeket értékesíteni szeretnék. Emellett az is rendszeressé vált, hogy például a padláson talált képekről szeretnék tudni tulajdonosaik, hogy értékesek vagy sem.

Nyemcsok László

Ván Hajnalka

Fotó: MW-archív

Hajnalka kiemelte, számos szakmai szempont, kritérium alapján tudja felbecsülni egy-egy festmény akkori piaci értékét. Az alkotó személye mellett többek között fontos, hogy az életmű melyik korszakából származik, mekkora méretű, milyen állagú.

Több történetet is elmesélt, például, hogy Munkácsynak tulajdonított festményekről kellett kimondania, hogy a képek nem az ő alkotásai, és lényegében értéktelenek. Ezzel csalódást is okoz egy értékbecsüs, mert a tulajdonos azt gondolta, milliókat érhetnek. Előfordult viszont olyan is, hogy padláson talált, szép festményeket vittek be hozzá, ezek nem képviseltek jelentős értéket, de a tulajdonosok elmondták, van a padláson egy csúnya kép is, azt el sem hozták. Betűzték az alkotó nevét, és kiderült, az egy több százezer forintot érő kép.

Hajnalka leszögezte, ő csak felbecsüli a festmények értékét, de nem kereskedik. Nagy felelősség tanúsítványt adni egy-egy alkotásról, a múzeumok ezért is szervezték ki tevékenységükből a festménybecsüs tevékenységet, nehogy jogi procedúra érje őket, és anyagi vonzata legyen ennek.

A szakember beszélt arról is, kik az ő kedvenc alkotói, és a művészettörténet melyik korszakait, ábrázolásvilágát kedveli leginkább.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában