Kitüntetés

2023.12.04. 17:14

Az év könyvtárosait ismerték el hétfőn a Békés Megyei Könyvtárban

Szakmai napot tartott a Békés Megyei Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete hétfőn a békéscsabai intézmény előadótermében. Az esemény keretében átadták „Az év könyvtárosa Békésben 2023” és „Az év KSZR könyvtárosa Békésben 2023” kitüntetéseket.

Gyemendi Réka

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Benkóné Tóth Edit és Dézsi János a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés megyei szervezetének elnöke

Fotó: Für Henrik

A kitüntetésekkel azokat a szakembereket ismerik el, akik az év során végzett munkájukkal és szakmai tevékenységükkel elnyerték kollégáik, munkaadóik elismerését. 

Az év könyvtárosa Békésben 2023-ben Benkóné Tóth Edit, aki immár 24 éve, 1999 óta végzi ezeket a feladatokat. Dézsi János, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének elnöke méltatásában úgy nyilatkozott róla: precizitása, segítőkészsége, a szakma iránti elkötelezettsége példamutató, ami magasan az átlag fölé emeli. Úgy fogalmazott, személyiségéből adódhat, hogy mindenkivel jó viszonyt ápol, soha senkiről nem nyilatkozott haraggal vagy bántó módon, és róla sem nyilatkoztak ekképpen, holott több évtizede dolgozik a szakmában. Kifejezetten szakmai tevékenysége mellett civil szervezetben is lát el feladatokat, ráadásul a könyvtári területtől teljesen idegen területen, nevezetesen gazdasági és pénzügyi adminisztrációt. 

– Jómagam a szervezeti munka kapcsán már tíz éve dolgozom vele együtt, ráadásul az elmúlt évek egyesületi változásai olyan kihívások elé állították őt, melyek teljesen járatlan utat teremtettek valamennyiünk számára. Talpraesettségét mutatja, hogy egyetlen alkalommal sem hátrált meg, minden feladatot megbízhatóan elvégzett – fogalmazott a díjazottról.

Juhász Zoltán, a helyi intézmény igazgatója elmondta, a Békés Megyei Könyvtár vármegyei hatókörű városi könyvtárként fontos feladatának tekinti, hogy a kistelepüléseken is könyvtári ellátást biztosítson, segítse az olvasás népszerűsítését, dokumentumbeszerzéssel bővítse a könyvtárak állományát, illetve programokat szervezzen. Hozzátette, ehhez kiemelten fontos, hogy legyen egy olyan személy, akihez lehet fordulni, aki nagy tapasztalattal rendelkezik, fontos, hogy legyenek könyvtárosok ezeken a kis településeken, hiszen csak ekkor beszélhetünk igazán eredményes hazai könyvtári rendszerről.

„Az év KSZR könyvtárosa Békésben 2023” kitüntetést a kétegyházi Purecéné Lengyel Mária kapta meg. Elhangzott, a díj különlegessége, hogy általában a település polgármestere teszi az ajánlást. 

FH_0568
Dézsi János, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés megyei szervezetének elnöke, Kóti Hajnalka, Purecéné Lengyel Mária kétegyházi könyvtáros és Juhász Zoltán a Békés Megyei Könyvtár igazgatója 
Fotó: Für Henrik

A díjazottat Juhász Zoltán úgy ismertette: a művelődési ház előadójaként került a közművelődés közelébe, hamarosan azonban lehetősége nyílt a könyvtárosi munkakör betöltésére, így ekként folytatta töretlenül munkáját, ebben az évben éppen negyven éve. A pályától semmi nem tántorította el, sem a változások, sem a nehézségek. 

– A sok év alatt sajnos módosultak az olvasási szokások, egyre elterjedtebb lett a világháló adta kényelem és bőség, azonban még mindig vannak olyanok, akik a könyv illatát szeretik, akik kikapcsolódnak a könyvtár csendjében olvasgatva. Vannak, akik még igénylik könyvtárközi kölcsönzés útján beszereztetni egy szakdolgozat anyagát. Őket szolgálja munkájával a díjazott. Lehetetlent nem ismerve szerzi be a kért olvasmányokat, vagy keres alternatívákat. Munkakörének és személyiségének köszönhetően a település lakói nagyon sokféle dologban kérik segítségét – méltatta.

Elhangzott, ezen felül a számítógéphez nem értő időseknek is segítségére van információszerzésben, regisztrációban, illetve hozzá fordulnak akár a gondosóra igénylésével kapcsolatban. Purecéné Lengyel Mária ugyanezzel az odaadással fordul a gyermekek irányába is, hiszen rengeteg rendezvényt, programot szervez és bonyolít le. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában