Előadás

2023.06.26. 14:14

Saját ősbemutatóval színesítik a Gyulai Várszínház jubileumi évadát - galériával

Egy valódi műhelymunkán alapuló, saját fejlesztésű ősbemutatóval teszi még különlegesebbé immár 60., jubileumi évadát a Gyulai Várszínház.

Vásári Erzsébet

Fotó: Kiss Zoltán

Június 29-én, 20 óra 30 perckor John Christopher-Wood GarázsMacbeth című thriller komédiáját láthatja a közönség. A darab kétszereplős, a szeretnivalóan bolondos Elsie-t a gyulai Kovács Vanda alakítja, a férjét, Normot pedig Sipos Imre játssza. Az előadás beharangozó sajtótájékoztatóját hétfőn tartották.

Az eseményen kiderült, a jellegzetes, angol humorban bővelkedő történet lényege az, hogy egy kisvárosi házaspár elhatározza, hogy lakótelepi garázsukban maguk adják elő a környékbeli barátoknak Shakespeare Macbeth-jét. A szerintük kissé túlírt, régimódi skót drámát pedig lerövidítik, ráadásul tucatnyi szereplőjét maguk ketten keltik életre.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, a darabot először láthatja a közönség Magyarországon, méghozzá az idei, jubileumi évaduk előadásaként. Hozzátette, a rendhagyó szezon már zajlik, hiszen a X. Színházi Olimpia első két előadását már megtartották, miközben ünnepélyes megnyitója csak ezután, június 30-án lesz, 18 órától, párosulva a hagyományok szerint a Körösvölgyi Sokadalommal. Az igazgató visszatérve a GarázsMachbeth-re elárulta, kifejezetten Kovács Vandának kerestek egy darabot, ezen kutatás folyamán találtak rá a thriller komédiára.

Árkosi Árpád, a darab rendezője kifejtette, a GarázsMachbeth-et Farkas Wellmann Éva fordította, a dramaturg Lőkös Ildikó, a látványért pedig Ondraschek Péter felelős. A rendezésben pedig Kiss Krisztina a munkatársa. Hozzátette, a darab eredeti műfaja egy szalon komédia, éppen ezért bátorság és újító szellemű hozzáállás kellett ahhoz, hogy a gyulai várban adják elő. Kockázatos vállalkozás volt tehát, de mindannyian élvezték a közös munkát.

Kovács Vanda elárulta, régi vágya volt már az, hogy Lady Machbeth szerepével találkozzon pályája során, ami kicsit ugyan más formában, de ebben a darabban valóra vált. Ez szólította meg először a thriller komédiában, majd elolvasása után már teljesen magával ragadta a történet. Elsie szerepével pedig már az első pillanattól kezdve azonosulni tudott.

Sipos Imre elmondta, több szálon is kötődik Gyulához, hiszen felesége békéscsabai származású, nyaranta sok időt töltenek Szanazugban, onnan pedig kerékpárral járnak be a Várszínház előadásaira. Ez volt az egyik oka annak, hogy rögtön igent mondott a felkérésre. A másik természetesen maga a darab, és annak története, amelyben különlegesség, hogy mindkettejüknek több szerepet kell eljátszani, illetve a közös munka Árkosi Árpáddal, amihez eddig nem volt szerencséjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában