Ünnepélyes avató

2023.05.26. 21:53

Beköltözött új otthonába a Napsugár Bábszínház Békéscsaba szívében - galériával

Átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonát pénteken este. A társulat immár a felújított klasszicista Ursziny-Beliczey-kúriában működik, amelyet egy modern épületrésszel bővítettek ki. A pénteki ünnepélyes avatón a Napsugár Bábszínház társulatának tagjai mellett ukrán artisták is közreműködtek.

Gy. R.-MTI

A társulat vadonatúj otthonába költözhetett, elfoglalták a színpadot.

Fotó: Lehoczky Péter

A megnyitón elsőként Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet.

Békéscsaba ma visszakapja színes múltjának újabb darabját. Ezt a csodálatosan felújított épületet a szovjetek egykor olajtárolónak és töltőállomásnak használták, így ez a nap arról is szól, hogy bennünket nem lehet végleg megfosztani múltunktól, értékeinktől, hagyományainktól, mert szívós türelemmel kivárjuk a jobb időket mondta el az államtitkár.

Závogyán Magdolna azt is kiemelte, Magyarország legkorszerűbb bábszínházi műhelye jött létre, amely kényelmes, és a legmagasabb technikai elvárásoknak megfelelő otthona lesz az egyik legősibb művészeti ágnak.

A bábművészet pedagógiai és közösségformáló jelentőséggel bír, olyan értéket hordoz és közvetít, melyeken keresztül remekül lehetséges a korai identitásformálás. A bábművész az élettelenből varázsol élőt, a mozdulatlanból gesztusokat, hangot, dallamot és jellemet fogalmazott. Végül kitért arra, hogy a békéscsabai Munkácsy-negyed fejlesztése, amelynek keretében a Napsugár Bábszínház épülete elkészült, zsinórmértékül szolgálhat minden városnak és vármegyének.

Závogyán Magdolna: Magyarország legkorszerűbb bábszínházi műhelye jött létre. 
Fotó: Lehoczky Péter

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, május 26-a kiemelt nap lesz Békéscsaba történetében. A városvezető felidézte, a beruházás szinte az utolsó pillanatban mentette meg a rendkívül rossz állapotban lévő Ursziny-Beliczey-kúriát. 

A bábszínház összesen 1700 négyzetméteren működhet, ebből ezer a megújult klasszicista kúriában, hétszáz négyzetméter pedig az új, modern épületben található. A kormány 100 százalékban támogatta a projektet, amely igazi családbarát beruházás mondta.

Mint fogalmazott, az élet is bebizonyította, hogy a bábjátszásnak nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van, a Napsugár Bábszínház pedig Magyarország egyik legkiválóbb társulataként az elmúlt időszakban, ahogy mondta, a nehéz időkben is megmutatta, hogy komoly érdeklődés mutatkozik iránta az egész vármegyében és azon kívül is. Hozzátette, a bábszínházunkat nem csak Magyarországon ismerik, hanem külföldön is nagyra becsülik.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke ünnepi beszédében felidézte Lenkefi Konrád alakját, aki a békéscsabai bábtársulat első vezetője volt és évtizedeken át tartotta a tüzet a helyi bábjátszásban, és 55 évvel ezelőtt a helyi nemzetközi bábfesztivált is megalapította. Hozzátette: a társulat már fia, Zoltán vezetésével lett 2005-ben hivatásos.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója úgy fogalmazott, a beruházás a 74 évre visszatekintő helyi bábjátszás jelentős állomása, ahol a hagyomány és az innováció találkozott. Megjegyezte, új otthonuk három játszóhelyes, 21. századi művészeti komplexum műhelyekkel és közösségi terekkel.

– Harmincöt évvel ezelőtt hallottam először édesapámtól arról, hogy a Napsugár önálló épületet kap, 11 éves voltam ekkor. Hosszú ideig vártuk, vágytuk türelmesen azt az ideális helyszínt, amely most itt megvalósult érzékeltette az igazgató, mekkora jelentőséggel bír az új helyszín.

Szombattól három napon át a 10. Színházi Olimpia részeként tizenkét előadás látható a színházban magyar, cseh, olasz, francia, norvég, ukrán és spanyol bábosoktól, a gólyalábas menetszínháztól a kesztyűbábos vásári játékon át a marionett show-ig.

Több mint száz fős nézőtér

A 2016-ban indult beruházás mintegy bruttó 1,8 milliárd forintból valósult meg. Az eredeti állapotába visszaállított kúria földszintjén kiállító- és előadótér kapott helyet, itt vannak az öltözők, a fény- és hangtechnika, a raktárak és a gépészet. Az infografikai tárlat fotókon keresztül mutatja a város és a kúria életében jelentős állomásokat, megelevenítve az Urszinyi és a Beliczey család történetét. Az előadások az ezer négyzetméteres új épületben lesznek. A színpadtér 544 négyzetméter, itt egy 120 fős betolható-mozgatható nézőteret alakítottak ki. A magasföldszinten vannak a műhelyek és egy próbaterem. A beruházás részeként megújult több mint ezer négyzetméternyi zöldfelület, kiépítették a parkvilágítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában