Országos Könyvtári Napok

2022.10.03. 17:35

Bárki elvehetett egy könyvet a Digikompból Békéscsabán

Hétfő délután hivatalosan is bekapcsolódott a megyei könyvtár az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatba. A 70 ezer lépés akcióhoz csatlakozva olvasók, könyvtárbarátok, könyvtárosok sétáltak el a megyei könyvtártól az Andrássy úton felállított Digikomphoz, ahol Rakonczás Szilvia igazgató tartott sajtótájékoztatót.

N. Sz.

Az egyik könyvet Rakonczás Szilvia helyezte el a Digikompban

Fotó: Für Henrik

Kiemelte, a megyei intézmények idén ünneplik fennállásuk hetvenedik évfordulóját, ennek kapcsán kérték az olvasókat, hogy a 70 év –70 érv kezdeményezés kapcsán sorolják fel, miért fontos ma a könyvtárak működése, létezése. Az eddig összegyűjtött személyes véleményeket a sajtótájékoztató előtt ki is függesztették, emellett elhelyeztek hetven könyvet a mozgókönyvtárban, amelyek közül egyet-egyet bárki hazavihet a téka ajándékaként. Rakonczás Szilvia hangsúlyozta, a könyvtári napok fő témája idén az esélyegyenlőség, amit a hiteles, ellenőrzött információk közvetítése révén biztosítanak is. 

 

Szelekovszki Lászlót, aki évtizedek óta a könyvtár  hűséges látogatója, előadója, szerzője, a megnyitón könyvtári diplomával lepték meg. A természetvédelmi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy régészeti emlékeink után a könyvek a legrégebbiek. Úgy véli, a technika vívmányai nem pótolhatják azt a nyugalmat, ami egy könyvtárba betérőt fogad, és könyvek olvasásakor sokkal többet megjegyzünk, mint képernyőn keresztül. 

Az október 3. és 9. közötti békéscsabai programokat  – könyv- és kézműves bemutató, zene, helyismereti kirándulás, adománygyűjtés, börze – Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes ismertette. Dézsi János, gyulai, Albertus László mezőkovácsházi és Pikó Imre békési könyvtárvezető a vidéki kínálatból – ismeretterjesztő előadás, mese, vetélkedő, rendhagyó történelemóra – adott ízelítőt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában