Mundérba bújt történelem

2022.08.09. 16:29

A legendás deszantos ejtőernyős öltözékei is láthatók a szeghalmi tárlaton

Egy éve hunyt el a legendás deszantos, Furkó Kálmán ezredes, aki a kyokushin karate hazai meghonosításában ugyancsak főszerepet játszott. Szeghalmon Túri János tűzoltó alezredes, a város tűzoltóparancsnokának Mundérba bújt történelem című kiállításán több éve láthatók egykori egyenruhái és ereklyéi. Kiemelte, szoros barátság alakult ki közöttük az elmúlt években, számtalan sztorit osztott meg hírportálunkkal.

Licska Balázs

Jó pár évvel ezelőtt egy országos karateversenynek adott otthont a város, és Furkó Kálmán akkor járt először a kiállításon – kezdte Túri János tűzoltó alezredes. Szeghalom tűzoltóparancsnoka hozzátette, a tárlat mély nyomot hagyott a katonában, aki rendszeresen visszatért később is, és 2009-ben számos emlékét adományozta neki, erről egy levél tanúskodik.

Ennek köszönhető, hogy a Mundérba bújt történelem címet viselő kiállításon láthatók az ezredes egyenruhái, ejtőernyős felszerelései – amelyekből lehet következtetni robusztus méretére –, de vannak dísztőrök, illetve külföldi különleges erők – román, lengyel, szovjet, francia – sapkái is. Sőt egy olyan, Furkó Kálmánt ábrázoló festmény, amelyet egy katona festett róla.

Rendkívül érdekes darab az az ejtőernyős öltözék, amiben rendszeresen ugrott – sőt a fia is azt használta –, illetve az a ponyva, amibe az ejtőernyőt hajtogatták. Lényeges emellett, hogy a volt deszantosnak hála egy bábut komplett ejtőernyős felszereléssel ruháztak fel.

A katonai mellett a karatés múltnak ugyancsak emléket állítottak azzal, hogy a róla szóló, Az első magyar szamuráj című könyv szintén a vitrinbe került – ezt Furkó Kálmán Túri Jánosnak, a barátnak dedikálta. Furkó Kálmán a szolnoki felderítő zászlóaljnál katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira. Túri János szerint ez is arra utal, hogy a karate szerelmese volt. A katonái hősként emlegették, és bár kemény volt, szerették, mindig rendet és fegyelmet tartott.

– A legendás ezredes mindig tele volt energiával, és rendszeresen részt vett a hagyományőrző napon is – folytatta Túri János. Felidézett egy sztorit is. Egyszer beállított egy második világháborús síléccel, amit ő az 1970-es években használt, és mondta, hogy szeretné azzal bővíteni a gyűjteményt. Amikor jelezték neki, hogy olyan ereklyéről van szó, amilyen vélhetően a hadtörténeti múzeumban sem látható, azt mondta, nem érdekli, úgy döntött, hogy Szeghalmon van a helye.

A szeghalmi tűzoltóparancsnok hangsúlyozta, hogy Furkó Kálmánnak és kapcsolatrendszerének köszönhetően számos magas rangú katona vitte el neki egyenruháit, hogy képezzék a tárlat anyagát. Bár nem ehhez a történethez kapcsolódik, a volt honvédelmi miniszter, Benkő Tibor egykori öltözéke is látható a kiállításon, az, amelyet annak idején vezérkari főnökként viselt.

Halálfejes csapatjelvény díszítette az egyenruhát

Túri János tűzoltó alezredes évek óta gyűjti a régi egyenruhákat és egyéb különlegességeket – mint sapkákat, felvarrókat –, és a kollekció immár több ezer darabosra rúg. Az egyik legérdekesebb ugyancsak az ejtőernyősökhöz kapcsolódik, egy olyanról van szó, amit a magyarok a második világháború során viseltek, az öltözéken halálfejes csapatjelvény helyet kapott.

Szeghalom tűzoltóparancsnoka mesélt arról, hogy milyen véletlenek folytán, a füzesgyarmati strandon hogyan ismerkedett meg Dani Zoltán ezredessel. Ő volt a világon az első, aki a koszovói háború idején lelőtt egy lopakodót. Büszkén mondta, hogy tőle is kapott ereklyéket.

A tárlaton látható egyenruhákon kívül ugyancsak számos öltözék vár bevetésre a raktárakban. Többek között egy olyan ÁVH-s egyenruha, amilyet a Rákosi-érában viseltek: azt még a szovjetekére hajazó vállappal látták el, a vállap kinézetén csak az 1956-os forradalom után változtattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában